Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Διευρύνουν τις απώλειες οι δείκτες μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι το Ιράν ετοιμάζει χτύπημα στο Ισραήλ. Υποχωρεί 2% ο Nasdaq. Στο 3,73% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Ενισχύεται το δολάριο. Ράλι για χρυσό. Αλμα 3% για το Brent.

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, στην πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, εν μέσω ανησυχιών για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ιράν προετοιμάζει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει επικείμενη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. Υποστηρίζουμε ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες για να υπερασπιστούμε το Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης. Μια άμεση στρατιωτική επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Ιράν», ανέφερε σε δήλωση ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,64% στις 42.097 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 2,1% χαμηλότερα στις 17.807 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 1,2% στις 5.690 μονάδες. 

Ο S&P 500 και ο Dow Jones έκλεισαν σε επίπεδα-ρεκόρ στην προηγούμενη συνεδρίαση, μετά το «σήμα» Πάουελ για δύο ακόμα μειώσεις επιτοκίων από τη Fed το 2024. 

Ο Σεπτέμβριος είναι κατά κανόνα ο χειρότερος μήνας του έτους για τις μετοχές, αλλά αυτή τη φορά και οι τρεις δείκτες σημείωσαν μηνιαία κέρδη πάνω από 1%. Αυτή ήταν η πρώτη φορά από το 2019 που ο S&P 500 έκλεισε σε θετικό έδαφος τον Σεπτέμβριο.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών είναι οι προγραμματισμένες δηλώσεις αξιωματούχων της Fed και η δημοσίευση των στοιχείων για τις ανοικτές θέσεις εργασίας. 

Oι επενδυτές έχουν επίσης το βλέμμα στραμμένο στην απεργία εργαζομένων σε λιμάνια των ΗΠΑ, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ κατέβασε ταχύτητα τον Σεπτέμβριο για έκτο διαδοχικό μήνα. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI του ινστιτούτου ISM διαμορφώθηκε στις 47,2 μονάδες. Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει συρρίκνωση του τομέα της μεταποίησης. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal προέβλεπαν άνοδο του δείκτη στις 47,5 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του πετρελαίου Brent διαγράφει τις αρχικές απώλειες και πραγματοποιεί άλμα 2,8% στα 73,7 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός καταγράφει ράλι 1,2% στα 2.692 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,108 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βουτάει 5 μονάδες βάσης στο 3,73%. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v