Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στη Wall Street

Συνεχίζονται οι απώλειες με βαρίδι τον κλάδο τεχνολογίας. Ωστόσο, αισιοδοξία για επικείμενη μείωση επιτοκίων εμπνέουν τα νέα δεδομένα από την αγορά εργασίας. Συνεχίζει με κέρδη ο χρυσός, ενισχύεται το δολάριο.

Αρνητικό γύρισμα στη Wall Street

Περαιτέρω έδαφος χάνουν οι αμερικανικές μετοχές παρά τα στοιχεία για ψύξη στην αγορά εργασίας που ενίσχυσαν τις προοπτικές για μειώσεις επιτοκίων. Ταυτόχρονα, το ευρώ υποχωρεί αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σταθερά τα επιτόκια.

O Dow Jones υποχωρεί 0,34% στις 41.057 μονάδες, διορθώνοντας το πρόσφατο σερί των ρεκόρ, ο Nasdaq χάνει 1,07% στις 17.803 μονάδες και ο S&P 500 κινείται 0,60% χαμηλότερα στις 5.554 μονάδες.

Ο τεχνοβαρής Nasdaq συνεχίζει στον απόηχο από τη χειρότερη μέρα του μετά το 2022, παρά την ανάσα που έδωσε στις κατασκευάστριες μικροτσίπ η σταθερή προοπτική και υψηλή κερδοφορία της Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM). H μετοχή της έχει απώλειες 2,3%.

Τα σήματα για επικείμενη νομισματική χαλάρωση οδηγούν τη μετατόπιση από τους κολοσσούς megacaps στην ευρύτερη αγορά χαμηλής κεφαλαιοποίησης, που ευνοείται από το χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Η αυξανόμενη πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων ενίσχυσε την αισιοδοξία στην ευρύτερη αγορά. Αυτό βοήθησε ιδιαίτερα τους τίτλους χαμηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη Russell 2000 να κάνει άλμα άνω του 9% τις τελευταίες πέντε μέρες διαπραγμάτευσης, παρά την υποχώρηση 1% χθες.

Η Netflix (-0,8%) θα ανακοινώσει αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Η Meta Platforms (+0,6%) διερευνά επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στον κατασκευαστή γυαλιών Ray-Ban, ανέφεραν οι Financial Times. Η Domino's Pizza βυθίζεται 12,7%, καθώς τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι οι εκπτώσεις και η κυκλοφορία νέων προϊόντων δεν έφεραν τα απαραίτητα κέρδη.

Τα νέα αιτήματα για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο μέγιστο από τις αρχές Μαΐου και οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επίσης ακολούθησαν ανοδική τροχιά. Η επιβράδυνση στην αγορά εργασίας -μαζί με την πρόσφατη συγκράτηση του πληθωρισμού- ενισχύει την πεποίθηση ότι η Fed οδεύει προς μείωση επιτοκίων αρχής γενομένης τον Σεπτέμβριο.

«Η Fed ζήτησε να δει περισσότερα στοιχεία για μια οικονομία ψύξης και ως επί το πλείστον αυτό επιτεύχθηκε», δήλωσε ο Chris Larkin από τη Morgan Stanley. «Προσθέστε τις σημερινές εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας στη λίστα των δεδομένων φιλικών προς τη μείωση των επιτοκίων. Και μετά τα τελευταία σχόλια του Τζερόμ Πάουελ ότι η Fed δεν θα περιμένει να πέσει ο πληθωρισμός στο 2% πριν μειώσει τα επιτόκια, ο δρόμος για τον Σεπτέμβριο παραμένει ανοιχτός».

Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε νέα κίνηση τον Σεπτέμβριο. Το κόστος δανεισμού θα παραμείνει «αρκετά περιοριστικό για όσο διάστημα χρειαστεί», επανέλαβε, καθώς δεν «δεσμεύεται εκ των προτέρων για συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων».

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο Brent υποχωρεί 0,26% στα 84,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,38% στα 2.469 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,091 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύεται κατά 1 μονάδα βάσης στο 4,17%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v