Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάρτι στη Wall Street με υψηλό έτους για τον Dow Jones

Ο βιομηχανικός δείκτης εκτινάχθηκε πάνω από 700 μονάδες σπάζοντας τα κοντέρ, σε κλίμα ευφορίας για επικείμενη μείωση επιτοκίων. Βουτιά για το πετρέλαιο, άλμα για τον χρυσό, στο 4,16% υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς.

Πάρτι στη Wall Street με υψηλό έτους για τον Dow Jones

Σε νέες κορυφές σκαρφάλωσε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, καθώς η bull market συνεχίζει να διευρύνεται πέρα από τα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας, υπό την προσδοκία επικείμενων μειώσεων επιτοκίων.

Ο Dow Jones εκτινάχθηκε 1,85% στις 40.954 μονάδες, σημειώνοντας νέο ενδοημερήσιο ρεκόρ, στην καλύτερη ημέρα του από τον Ιούνιο του 2023. Ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,64% στις 5.667 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,20% στις 18.509 μονάδες. Ο δείκτης Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 3,4%, στην πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κερδών. 

Η Caterpillar ανέβηκε 4,2%, πίσω από την United Health που κέρδισε 6,5% λόγω των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προβλέψεις.

Η Bank of America έκανε άλμα 5,3%, ενώ η Morgan Stanley κέρδισε 0,9%, μετά τα κέρδη που επίσης ανακοίνωσαν.

Η εναλλαγή από μετοχές τεχνολογίας megacap σε μετοχές μικρής και κυκλικής κεφαλαιοποίησης ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα, όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Ιουνίου έδειξε τον χαμηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων τριών ετών. Η μέτρηση θεωρήθηκε ένδειξη ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο του 2% και η κεντρική τράπεζα μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια.

Οι traders βλέπουν τώρα 100% πιθανότητες ώστε η Fed να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το CME FedWatch. Μια μείωση επιτοκίων θεωρείται ότι ενισχύει τη μικρή κεφαλαιοποίηση και τους βιομηχανικούς κλάδους που εξαρτώνται περισσότερο από το κόστος δανεισμού, σε σύγκριση με τις γεμάτες μετρητά μετοχές megacap, που έχουν τρέξει ράλι μηνών χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη.

Μόνο την τελευταία μία εβδομάδα, ο Russell 2000 σημείωσε άνοδο πάνω από 10%, ενώ ο blue-chip Dow κέρδισε σχεδόν 4%. Ο Nasdaq είναι σχεδόν σταθερός την ίδια περίοδο.

λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες τον Ιούνιο, εξαιτίας της πτώσης των τιμών της βενζίνης και της πανεθνικής κυβερνοεπίθεσης σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν πτώση 0,4%.

Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και της βενζίνης, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 0,8% τον περασμένο μήνα.

Αμετάβλητος παρέμεινε και ο δείκτης τιμών εισαγωγών τον Ιούνιο, καθώς κινήθηκαν χαμηλότερα οι τιμές των καυσίμων. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ ανέμεναν πτώση 0,2%.

Εξαιρουμένων των καυσίμων, οι τιμές εισαγωγών σημείωσαν άνοδο 0,2% τον περασμένο μήνα, μετά από πτώση 0,3% τον Μάιο.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο Brent βούτηξε 1,26% στα 83,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός έκανε άλμα 1,75% στα 2.471 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, στο 1,090 ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε 7 μονάδες βάσης χαμηλότερα στο 4,16%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v