Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Σε υψηλό σχεδόν δύο ετών ο Dow Jones

Με κέρδη υποδέχθηκε τον Δεκέμβριο το αμερικανικό χρηματιστήριο. Στο επίκεντρο η ομιλία του Τζερομ Πάουελ. Στο 4,22% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Σε ιστορικό υψηλό ο χρυσός. Πιέσεις στο πετρέλαιο.

Wall Street: Σε υψηλό σχεδόν δύο ετών ο Dow Jones

Άνοδος στη Wall Street με τον Dow Jones να πιάνει υψηλό σχεδόν δύο ετών μετά την ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερομ Πάουελ.

Ο Πάουελ μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια αν χρειαστεί.

«Ο πλήρης αντίκτυπος της σύσφιξης της νομισματικής μας πολιτικής δεν έχει γίνει ακόμα αισθητός. Η ισχύς με την οποία απαντήσαμε στον πληθωρισμό βοήθησε επίσης να διατηρηθεί η αξιοπιστία της Fed, διασφαλίζοντας ότι οι προσδοκίες των πολιτών για τον μελλοντικό πληθωρισμό παραμένουν καλά αγκιστρωμένες» ανέφερε ο Πάουελ στην ομιλία του σε πανεπιστήμιο στην Ατλάντα.

Επιπλέον, ο Πάουελ επανέλαβε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κηρύξει η Fed τη νίκη στη μάχη κατά του πληθωρισμού. «Είμαστε προετοιμασμένοι να συσφίξουμε περαιτέρω τη νομισματική πολιτική αν αυτό γίνει αναγκαίο» υπογράμμισε ο Κεντρικός Τραπεζίτης.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,82% ή 294 μονάδες στις 36.245, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,59% -σε υψηλό 2023- στις 4.594 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,55% στις 14.305 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Salesforce (+3,7%) και Walgreens Boots (+3,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Intel (-2,2%) και Walmart (-1,2%).

Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο σημείωσε ράλι το Νοέμβριο με τον Dow Jones να κερδίζει 8,7%, ο S&P 500 8,9% και ο Nasdaq σχεδόν 11%. Σύμφωνα με τους αναλυτές η άνοδος των δεικτών στηρίχθηκε στην πεποίθηση των επενδυτών ότι η Fed όχι μόνο έχει ολοκληρώσει τις αυξήσεις επιτοκίων αλλά πλέον ετοιμάζεται και για μειώσεις… ακόμα και στο πρώτο μισό του επόμενου έτους. Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της Fed για τα επιτόκια είναι στις 13 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης στο 4,22% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 12 μονάδες βάσης στο 4,57%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,5% στα 74,07 δολάρια ενώ η τιμή του χρυσού έπιασε νέο ιστορικό υψηλό, σημειώνοντας άνοδο 1,6% στα 2.089 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0874.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v