Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στη Wall Street μετά το ΑΕΠ

Δεύτερη σερί άνοδος για τον Dow Jones ενώ υποχώρησαν οι S&P 500 και Nasdaq. Στο επίκεντρο ΑΕΠ και Beige Book. Στο 4,27% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Σε υψηλό τριών ετών ο χρυσός. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street μετά το ΑΕΠ

Μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές στη Wall Street μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω της ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,2% το τρίτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τη δεύτερη μέτρηση του ΑΕΠ έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 4,9%. Οι αναλυτές προέβλεπαν αναθεώρηση της μέτρησης στο 5%.

Αυτός είναι ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία, αν εξαιρεθούν τα χρόνια της πανδημίας το 2020-21.

O Dow Jones ενισχύθηκε 0,04% ή 13 μονάδες στις 35.430, ο S&P 500 σημείωσε πτώση μόλις 0,09% στις 4.550 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,16% στις 14.258 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Salesforce (+2,6%) και Goldman Sachs (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walmart (-1,7%) και Chevron (-1,1%).

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Wall Street οδεύει για τον καλύτερο Νοέμβριο δεκαετιών καθώς ο Dow Jones κερδίζει 6,9%, ο S&P 500 8,5% και ο Nasdaq σημειώνει «άλμα» 10,8%.

Νωρίτερα, στη δημοσιότητα δόθηκε η Beige Book από την Fed.

“Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατέβασε ταχύτητα από τα τέλη Οκτωβρίου ώς τα μέσα Νοεμβρίου, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να καταγράφει οριακή επιτάχυνση ή να συρρικνώνεται σε όλη τη χώρα”, σύμφωνα με την έκθεση της Fed.

«Η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, με τέσσερις περιφέρειες να αναφέρουν ήπια ανάπτυξη, δύο να σημειώνουν ότι οι συνθήκες ήταν αμετάβλητες ή ελαφρώς χειρότερες και έξι να αναφέρουν μικρή πτώση στη δραστηριότητα» τονίζεται στην έκθεση της Fed για την κατάσταση της οικονομίας.

Παράλληλα, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 4,27% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 4,68%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 1,9% στα 77,86 δολάρια και η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό τριών ετών καθώς ενισχύθηκε 0,4% στα 2.068 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0982.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v