Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Συγκρατημένα κέρδη υπό τον φόβο του πληθωρισμού

Κλείνουν μια βδομάδα απωλειών οι αμερικανικές μετοχές, παρά τα θετικά πρόσημα σήμερα, καθώς εμμένουν οι φόβοι για πληθωρισμό και επιτόκια. Κέρδη για το αργό, μικρή υποχώρηση από τα ύψη για το δολάριο.

Wall Street: Συγκρατημένα κέρδη υπό τον φόβο του πληθωρισμού

Ενισχύονται οι δείκτες στη Wall Street μετριάζοντας ελαφρώς μια εβδομάδα απωλειών, εν μέσω ανησυχιών ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο.

Οι επενδυτές περιμένουν τη νέα μέτρηση του πληθωρισμού την επόμενη Τετάρτη, ενώ η απόφαση επί της νομισματικής πολιτικής θα ανακοινωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,28% στις 34.596 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,25% στις 4.462 μονάδες και o Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,34% στις 13.795 μονάδες.

 H Tesla και η Meta έχουν κερδίσει περίπου 1,6% η καθεμιά, ενώ και η Apple σημειώνει κέρδη 1,3% μετά το διήμερο selloff που προκάλεσε η είδηση ότι το Πεκίνο απαγορεύει τη χρήση iPhone σε κινεζικές δημόσιες υπηρεσίες.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Dow έχει υποχωρήσει σχεδόν 1%, ο S&P 500 έχει απολέσει 1,4% και ο Nasdaq έχει κάνει βουτιά 2%.

Οι ανανεωμένοι φόβοι για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων οφείλονται στην πτώση των εβδομαδιαίων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, που υποδεικνύουν ισχυρή αγορά εργασίας και, επακόλουθα, επιμονή του πληθωρισμού. Οι επενδυτές βλέπουν 1 στις 2 πιθανότητες για αύξηση επιτοκίων τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το CME Fed Watch.

Το επενδυτικό κλίμα έχουν επηρεάσει και τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα δεδομένα στη δραστηριότητα του τομέα υπηρεσιών.

Η πρόεδρος της Fed Ντάλας Λόρι Λόγκαν δήλωσε ότι αν και «θα ήταν σκόπιμο» να παραβλεφθεί μια αύξηση επιτοκίων στην επικείμενη συνεδρίαση, ίσως χρειαστεί περισσότερη αυστηροποίηση της πολιτικής.

Η αυξανόμενη απειλή να παραμείνουν υψηλότερα τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι πιθανό να μειώσει τις προοπτικές μιας ήπιας προσγείωσης για την οικονομία των ΗΠΑ και να οδηγήσει σε selloff μετοχών το επόμενο δίμηνο, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America με επικεφαλής τον Michael Hartnett.

«Ο Αύγουστος ήταν δύσκολος μήνας, με αδύναμα στοιχεία, και ο Σεπτέμβριος μπορεί να είναι παρόμοιος», δήλωσε ο Brad McMillan του Commonwealth Financial Network. «Πέρα απ' αυτό, όμως, οι προοπτικές παραμένουν καλές. Οποιαδήποτε πιθανή ύφεση φαίνεται προς το παρόν μακριά, διατηρώντας υγιείς τις αγορές».

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά μονάδες βάσης στο 4,26%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύεται 0,75% στα 87,52 δολ. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού τσιμπά 0,03% στα 1.943 δολ./ουγκιά.

Το πετρέλαιο έχει σημειώσει άνοδο 2% συνολικά αυτή την εβδομάδα, λόγω μειωμένης προσφοράς και εντείνοντας τους φόβους ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει υψηλός. Το Brent έφτασε στα 90,62 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί 0,11% έναντι του ευρώ, στο 1,0709 δολ.

Το αμερικανικό νόμισμα, ωστόσο, οδεύει προς την όγδοη εβδομάδα κερδών, στο μεγαλύτερο θετικό σερί από το 2005, που τροφοδοτείται από το διευρυνόμενο χάσμα στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου, Ευρώπης και Κίνας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v