Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Σβήνουν τα κέρδη, προβληματίζουν πληθωρισμός και απασχόληση

Επαμφοτερίζουν οι μετοχές, μετά τα στοιχεία για αύξηση της ανεργίας αλλά και τις δεύτερες σκέψεις για τον επίμονο πληθωρισμό. Εκτοξεύονται οι αποδόσεις των ομολόγων, άλμα για το αργό, κέρδη για το δολάριο.

Wall Street: Σβήνουν τα κέρδη, προβληματίζουν πληθωρισμός και απασχόληση

Μαζεύουν σιγά σιγά τα κέρδη που σημείωσαν στην αρχή της συνεδρίασης οι αμερικανικές μετοχές. Αρχικά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας Αυγούστου καθησύχασαν τους επενδυτές ότι η Fed δεν θα σφίξει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της.

Στη συνέχεια, ωστόσο, οι μετοχές προσγειώθηκαν από τα υψηλά με οδηγό τον κλάδο της τεχνολογίας, καθώς δηλώσεις της προέδρου της Fed Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ επισκίασαν την ανακοίνωση των οικονομικών δεδομένων. Η αξιωματούχος επισήμανε ότι ο πληθωρισμός «παραμένει πολύ υψηλός» παρά την πρόοδο και ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Οπως είπε, οι αξιωματούχοι της Fed προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων «είναι επαρκώς περιοριστικό και πόσο καιρό θα χρειαστεί να παραμείνει περιοριστική η πολιτική για να κρατήσει τον πληθωρισμό σε κίνηση προς τα κάτω».

Ο Dow Jones ενισχύεται μόλις 0,11% στις 34.761 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει οριακή άνοδο 0,04% στις 4.509 μονάδες και ο Nasdaq υποχωρεί 0,13% στις 14.017 μονάδες.

Στον απολογισμό του μήνα που έφυγε, ο Dow υποχώρησε 2,4%, ο S&P 500 έχασε 1,8% και ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 2,2%, μετά από αρκετά σερί μηνιαίων κερδών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 187.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, ξεπερνώντας μεν τις προσδοκίες για αύξηση κατά 170.000, ωστόσο εξακολουθεί να επιβεβαιώνει επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας θέσεων εργασίας, κάτι που πιθανώς θα χαιρετιστεί από τη Fed. Το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε αισθητά, στο 3,8% από 3,5% τον Ιούλιο. Είναι το υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Εξάλλου, οι αριθμοί νέων θέσεων εργασίας για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω κατά 110.000 συνολικά.

Τα στοιχεία έρχονται ενόψει τριημέρου, δεδομένου ότι οι αμερικανικές αγορές είναι κλειστές τη Δευτέρα για τον εορτασμό της Ημέρας Εργασίας (Labor Day).

Σε ένα άλλο σημάδι επιβράδυνσης της οικονομίας και χαλάρωσης των πιέσεων στις τιμές, το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε 4,3% σε ετήσια βάση, λιγότερο από τον ρυθμό 4,4% που ανέμεναν οι αναλυτές.

«Τα σημερινά δεδομένα δεν έδειξαν εκρηκτική αύξηση και αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα είναι πιθανό να παραμείνουν σε καλό δρόμο όσον αφορά τη Fed», δήλωσε ο Naeem Aslam, επικεφαλής επενδύσεων στη Zaye Capital Markets. «Για την ακρίβεια, τα δεδομένα επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι η χαλάρωση της αγοράς εργασίας είναι σημαντική, ενώ η συνολική εικόνα για την αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή».

«Οι περισσότεροι traders πιστεύουν ότι η Fed θα παραμείνει σε χαμηλούς τόνους. Βέβαια, την ίδια στιγμή, η πίεση του πληθωρισμού παραμένει στο ακέραιο».

Οι επενδυτές στάθμισαν επίσης νέα εταιρικά αποτελέσματα. Η κατασκευάστρια λογισμικού βάσεων δεδομένων MongoDB σημειώνει άνοδο 4%, ενώ η Dell Technologies κάνει άλμα 11%, με βάση τις ισχυρότερες από τις αναμενόμενες αναφορές κερδών.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου εκτοξεύεται κατά 9 μονάδες βάσης στο 4,20%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημειώνει άνοδο 1,22% στα 84,65 δολ. και η τιμή του χρυσού υποχωρεί ελαφρώς 0,13% στα 1.963 δολ./ουγκιά. Nωρίτερα το αργό έσπασε το φράγμα των 85 δολαρίων, για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται 0,49% έναντι του ευρώ, στο 1,0791 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v