Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Αυξομειώσεις μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Δύσκολος στόχος η πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση κερδών, με οριακές απώλειες μετά τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες και εν αναμονή των στοιχείων μισθοδοσίας. Υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς, ενισχύεται αργό και δολάριο.

Wall Street: Αυξομειώσεις μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Σβήνουν τα κέρδη τους οι αμερικανικές μετοχές, φρενάροντας την πορεία προς την πέμπτη συνεχή συνεδρίαση με θετικά πρόσημα. Προηγήθηκε η ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ελαφρά αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις προσδοκίες, διατηρώντας ζωντανές τις ελπίδες για παύση των αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed, η οποία ωστόσο θα διατηρήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυστηρή πολιτική ώστε να αποτρέψει μια έξαρση του πληθωρισμού. Παράλληλα, στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές ενόψει της ανακοίνωσης στοιχείων για την αγορά εργασίας και τη μισθοδοσία αύριο Παρασκευή.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,08% στις 34.863 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει οριακή άνοδο 0,14% στις 4.521 μονάδες και o Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,34% στις 14.066 μονάδες.

Έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ έδειξε ότι ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), που θεωρείται ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, αυξήθηκε 3,3% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Εξαιρουμένων των ασταθών συστατικών τροφίμων και ενέργειας, ο βασικός δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε 4,2% σε ετήσια βάση, ανταποκρινόμενος επίσης στις προσδοκίες.

«Καμία έκπληξη στα δεδομένα για τον πληθωρισμό σήμερα το πρωί», δήλωσε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance. «Όχι μόνο είναι απίθανο η Fed να αυξήσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση, αλλά είναι απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια ξανά φέτος, όσο ο πληθωρισμός συνεχίζει να παραμένει συγκρατημένος».

Κυβερνητική έκθεση των ΗΠΑ θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, παρέχοντας περαιτέρω πληροφορίες για την κατεύθυνση της αγοράς εργασίας και των μισθών. Προβλέπεται ότι θα δείξει πως οι ΗΠΑ τον Αύγουστο πρόσθεσαν τις λιγότερες θέσεις εργασίας από τα τέλη του 2020, σηματοδοτώντας υγιή ρυθμό αύξησης των μισθών.

Ο πρόεδρος της Fed Ατλάντα Raphael Bostic είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να είναι προσεκτικοί, ώστε να μην αυστηροποιήσουν υπερβολικά τη νομισματική πολιτική και διακινδυνεύσουν περιττή βλάβη στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης KBW υποχώρησε περισσότερο από 9% τον Αύγουστο, οδηγώντας τον κλάδο στον χειρότερο μήνα του μετά το χάος του Μαρτίου, όταν κυριάρχησε ο φόβος αφού κατέρρευσαν ξαφνικά η SVB και η Signature Bank.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης, στο 4,08%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημειώνει άνοδο 0,89% στα 83,17 δολ., ενώ η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,33% στα 1.966 δολ./ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται 0,71% έναντι του ευρώ, στο 1,0847 δολ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v