Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street μετά το υψηλό 6μήνου στον τομέα υπηρεσιών

Ενεργοποιούνται φόβοι για τον πληθωρισμό και υποχωρούν οι δείκτες. Συνεχίζουν αυξητικά οι αποδόσεις των ομολόγων, το αργό και το δολάριο, εν αναμονή του «μπεζ βιβλίου» της Fed. Υποχωρεί ο χρυσός.

Πτώση στη Wall Street μετά το υψηλό 6μήνου στον τομέα υπηρεσιών

Υποχωρούν οι αμερικανικές μετοχές και ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων, καθ' οδόν προς μια νέα συνεδρίαση με αρνητικά πρόσημα, μετά τις απώλειες της χθεσινής μέρας. Μοχλός τόσο οι υψηλές τιμές του πετρελαίου όσο και τα ισχυρά αποτελέσματα για τον τομέα υπηρεσιών στις ΗΠΑ, που ενισχύουν την εικασία ότι η Fed θα διατηρήσει υψηλότερα τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,68% στις 34.407 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,91% στις 4.455 μονάδες και o Nasdaq καταγράφει απώλειες 1,28% στις 13.841 μονάδες.

Οι μετοχές της τεχνολογίας βουτούν. Nvidia και Tesla έχουν πτώση πάνω από 3%.

Η δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών άγγιξε υψηλό έξι μηνών τον Αύγουστο, ενισχυμένη από την αύξηση των νέων παραγγελιών και προσλήψεων.

Η πίεση προέρχεται εν μέρει και από τις τιμές του πετρελαίου, που ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, μετά την παράταση των περικοπών στην προσφορά από πλευράς Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας και στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και των αποδόσεων θα μπορούσε να εγείρει ανησυχίες για το πώς θα προχωρήσει με τα επιτόκια η Fed, σύμφωνα με τον Bill Merz, επικεφαλής ερευνών κεφαλαιαγοράς στη US Bank Wealth Management.

«Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου τροφοδοτεί την ιστορία με τον πληθωρισμό», είπε. «Και η ιστορία με τον πληθωρισμό τροφοδοτεί τις αποδόσεις των ομολόγων και, αντίστοιχα, την ιστορία με το τι πρόκειται να κάνει η Fed».

Στο οικονομικό πεδίο, οι επενδυτές αξιολογούν τα νέα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιούλιο, που έδειξαν μικρότερη αύξηση από το αναμενόμενο, εν αναμονή και του «μπεζ βιβλίου» που θα συνοψίσει τα δεδομένα της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.

Το εμπορικό έλλειμμα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο του δεύτερου τριμήνου, πράγμα που σημαίνει ότι το εμπόριο θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

«Η αγορά αναζητά σημάδια επιβράδυνσης της ζήτησης -αλλά όχι απότομη κάμψη της ανάπτυξης», δήλωσε ο Tom Essaye, πρώην trader της Merrill Lynch. «Το ISM είναι η πιο σημαντική έκθεση της εβδομάδας. Ένας αριθμός πολύ ζεστός ή πολύ κρύος πιθανότατα θα παρατείνει την πτώση του χρηματιστηρίου».

«Μόλις καταλαγιάσει η σκόνη του ISM, η προσοχή των επενδυτών θα επιστρέψει στο ημερολόγιο των εταιρικών εκδόσεων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα ομόλογα». είπε ο Ben Jeffery της BMO Capital Markets.

Περίπου εννέα δυνητικοί εκδότες θέλουν να πουλήσουν νέα αμερικανικά ομόλογα την Τετάρτη, σύμφωνα με άτυπη έρευνα των αναδόχων χρέους, οι οποίοι αρνήθηκαν να κατονομάσουν τις εταιρείες.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Fed Βοστόνης Susan Collins είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να είναι υπομονετικοί, αξιολογώντας τα οικονομικά δεδομένα ενόψει των επόμενων βημάτων τους, καθώς με βάση τις τάσεις «ενδεχομένως θα απαιτηθεί περαιτέρω αυστηροποίηση».

Παράλληλα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 4 μονάδες βάσης στο 4,30%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI τσιμπά 0,48% στα 87,11 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού διολισθαίνει 0,58% στα 1.941 δολ./ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται ελαφρώς 0,03% έναντι του ευρώ, στο 1,0719 δολ., ενώ αντίστοιχα ενισχύεται και έναντι του γεν και της στερλίνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v