Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταγωνιστές οι πωλητές στη Wall Street

Πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει σχεδόν 200 μονάδες. Οριακές απώλειες για Nasdaq. Στο 4,26% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Σε υψηλό Νοεμβρίου η τιμή του πετρελαίου. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Πρωταγωνιστές οι πωλητές στη Wall Street

Απώλειες στη Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας μετά την αργία της Δευτέρας.

«Το κρίσιμο ερώτημα για τους επενδυτές είναι αν η αγορά εργασίας μπορεί να κατεβάσει ταχύτητα καθώς ο πληθωρισμός θα υποχωρεί, επιτρέποντας στην Fed να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια για ορισμένη χρονική περίοδο», σημειώνει αναλυτής.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,56% ή 196 μονάδες στις 34.641, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,42% στις 4.496 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,08% στις 14.020 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Intel (+1,7%) και Microsoft (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-2,1%) και Merck & Co (-1,9%).

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι παραγγελίες για αγαθά που έχουν παρασκευαστεί στις ΗΠΑ μειώθηκαν απότομα τον Ιούλιο, στην πρώτη πτώση μετά από τέσσερις συνεχείς μηνιαίες ανόδους. Ειδικότερα, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν 2,1%. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 2,3%.

Στο μεταξύ, η Goldman Sachs βλέπει τώρα πιθανότητα 15% οι ΗΠΑ να διολισθήσουν στην ύφεση, έναντι 20% που ήταν προηγουμένως, καθώς ο χαμηλός πληθωρισμός και η ακόμα ανθεκτική αγορά εργασίας υποδηλώνουν ότι η Federal Reserve μπορεί να μην χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

«Πρώτον, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα φαίνεται ότι θα επιταχυνθεί εκ νέου το 2024 λόγω της συνεχούς σταθερής αύξησης των θέσεων εργασίας και της αύξησης των πραγματικών μισθών», δήλωσε ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman, σε σημείωμα.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά επτά μονάδες βάσης στο 4,26% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά οκτώ μονάδα βάσης στο 4,95%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI έπιασε υψηλό Νοεμβρίου, σημειώνοντας άνοδο 1,2% στα 86,58 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,7% στα 1.952 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,7% έναντι του ευρώ, στο 1,0725 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v