Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στη Wall Street μετά τον πάγο Fed στα επιτόκια

Άνοδο σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές, στον απόηχο της απόφασης της κεντρικής τράπεζας να μην προχωρήσει προς το παρόν σε περαιτέρω νομισματική σύσφιξη. Υποχωρεί το δολάριο, εκτοξεύεται το πετρέλαιο.

Θετικά πρόσημα στη Wall Street μετά τον πάγο Fed στα επιτόκια

Ανοδικά κινείται η Wall Street μια μέρα μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αποφύγει μεν την αύξηση επιτοκίων, προαναγγέλλοντας ωστόσο δύο ακόμη αυξήσεις αργότερα μέσα στη χρονιά. Η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος 5%-5,25%, αλλά έκανε σαφές ότι θα μπορούσαν να αυξηθούν τουλάχιστον κατά μισή ποσοστιαία μονάδα φέτος, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά επίμονος και η οικονομία των ΗΠΑ ανθεκτική.

Ο Dow Jones κινείται με άνοδο 1,42% στις 34.463 μονάδες, ο S&P 500 αυξάνεται 1,40% στις 4.434 μονάδες και o Nasdaq ανεβαίνει 1,37% στις 13.813 μονάδες.

Το αμερικανικό 10ετές ομόλογο υποχωρεί κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,73%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού εκτοξεύεται 3,44% στα 70,62 δολ. το βαρέλι, ενώ η τιμή του χρυσού «τσιμπά» 0,05% στα 1.969 δολ. η ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί 0,9% έναντι του ευρώ, στο 1,0933 δολ. Αντίστοιχη πτωτική τάση σημειώνει έναντι γεν και στερλίνας.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς θα αξιοποιήσει το χρονικό διάστημα των έξι εβδομάδων μέχρι την επόμενη συνεδρίασή της, για να «λάβει υπόψη τη σωρευτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής». Πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για την κίνηση του Ιουλίου.

«Η Fed σόκαρε τις αγορές όχι επειδή αύξησε τα επιτόκια (αντιθέτως, τα διατήρησε σταθερά όπως αναμενόταν), αλλά επειδή χρησιμοποίησε πολύ αποφασιστική -επιθετική- ρητορική, αναφερόμενη στις μελλοντικές οικονομικές προβλέψεις», δήλωσε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων για την Independent Advisor Alliance.

Πρόσθεσε, όμως, ότι το αρχικό σοκ στην αγορά αποτινάχθηκε γρήγορα. Οι traders βλέπουν πιθανότητα 69% για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, από περίπου 60% μια μέρα πριν, σύμφωνα με το εργαλείο CME Fedwatch.

«Ενώ η Fed έδειξε ότι έχει μεταβεί από το στάδιο κλιμάκωσης του κύκλου επιτοκίων στο στάδιο βαθμονόμησης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι πανέτοιμη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια στο μέλλον, εάν χρειαστεί», δήλωσε ο Marty Green, διευθυντής στην Polunsky Beitel Green.

«Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε ότι οι κινήσεις στο εξής θα είναι διακοπτόμενες και με μικρότερες προσαυξήσεις. Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι δικαιολογείται μια πιο περιοριστική στάση», πρόσθεσε ο Green.

Πρόσθετες ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων το πρωί της Πέμπτης έδωσαν στους επενδυτές καλύτερη εικόνα για την ισχύ της αγοράς εργασίας και τις καταναλωτικές δαπάνες. Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ήταν ελαφρώς υψηλότερες από τις εκτιμήσεις, σε 262.000, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v