Κέρδη για τους Nasdaq και S&P 500 μετά το χαμηλό δύο ετών του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Απρίλιο σε ετήσια βάση κατά 4,9%, έναντι 5% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 5%. Αυτός ήταν ο δέκατος διαδοχικός μήνας στον οποίο καταγράφεται πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή.
Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κινήθηκε 0,4% υψηλότερα, έναντι ανόδου 0,1% τον Μάρτιο.
«Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους μήνες αλλά η επιστροφή στο 2% θα είναι δύσκολη εξαιτίας της δυναμικής στην αγορά εργασίας», σχολίασε ο Ed Moya, αναλυτής της Oanda.
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,09% ή 30 μονάδες στις 33.531, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,45% στις 4.137 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,04% στις 12.306 μονάδες.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Salesforce (+1,8%) και Microsoft (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των American Express (-3,4%) και Intel (-1,6%).
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι πιέσεις στις περιφερειακές τράπεζες. Ο δείκτης περιφερειακών τραπεζών υποχώρησε 1% με τη μετοχή της PacWest να σημειώνει πτώση 0,5%.
Παράλληλα, παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για το χρέος στις ΗΠΑ καθώς δεν υπήρξε λευκός καπνός στη συνάντηση των ηγετών του Κογκρέσου με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την Τρίτη. Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει να κηρύξει στάση πληρωμών στις αρχές Ιουνίου, αν δεν συμφωνηθεί αύξηση του ορίου δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Σημειώνεται, ότι το κόστος της ασφάλισης της έκθεσης στο αμερικανικό χρέος αυξήθηκε σε νέα υψηλά την Τετάρτη. Όπως μεταδίδει το Reuters, τα spreads στο μονοετές CDS (ασφάλιστρο έναντι κινδύνου χρεοκοπίας των ΗΠΑ) διευρύνθηκε στις 172 μονάδες βάσης, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence.
Επιπλέον, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μετά από τρεις μέρες ανόδου καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά επτά μονάδες βάσης στο 3,44% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,92%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 1,6% στα 72,56 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,3% στα 2.037 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0983 δολ.