Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα με οριακές μεταβολές στη Wall Street

Ανοδικά κινήθηκαν οι S&P 500 και Nasdaq ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στον Dow Jones. Κέρδη για PacWest (+3,7%) και Western Alliance (+0,8%). Στο 3,51% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Μικτά πρόσημα με οριακές μεταβολές στη Wall Street

Μικτά πρόσημα στη Wall Street με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στα στοιχεία πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη και στις τιμές παραγωγού την Πέμπτη.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,17% ή 55 μονάδες στις 33.619, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο μόλις 0,05% στις 4.138 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,18% στις 12.256 μονάδες..

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walt Disney (+2,6%) και Walmart (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-1,6%) και Amgen (-0,9%).

Στο μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν στις περιφερειακές τράπεζες μετά το ράλι της Παρασκευής με τον εν λόγω δείκτη να υποχωρεί 2%. Κόντρα στις πιέσεις οι μετοχές των PacWest και Western Alliance σημείωσαν άνοδο 3,7% και 0,8%, αντίστοιχα.

Την Παρασκευή η PacWest ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει μέρισμα 1 σεντ ανά μετοχή, αντί για το σύνηθες μέρισμα των 25 σεντς, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και της μεταβλητότητας στον τραπεζικό τομέα.

«Δεδομένης της ακραίας μεταβλητότητας της μετοχής τελευταία πιστεύουμε ότι αυτή η μείωση του μερίσματος έχει νόημα και μπορεί να βοηθήσει στον ρυθμό της δημιουργίας κεφαλαίων», έγραψαν αναλυτές της RBC Capital Markets σε σημείωμα.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές εμπορικές τράπεζες αυστηροποίησαν τα κριτήρια για τη χορήγηση δανείων και η ζήτηση για εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια αποδυναμώθηκε το πρώτο τρίμηνο, διευρύνοντας μια τάση που ξεκίνησε πριν εμφανιστούν πρόσφατες πιέσεις στον τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με έρευνα της Fed.

Το ποσοστό των αμερικανικών τραπεζών που αυστηροποίησαν τα κριτήρια για δάνεια σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις αυξήθηκε στο 46%, από 44,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Fed με τραπεζικά στελέχη που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

«Τα πιο ήπια μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ υποδηλώνουν τάσεις αποδυνάμωσης των κερδών τους επόμενους μήνες, σε αντίθεση με τις προσδοκίες των περισσότερων αναλυτών», εκτιμά ο Michael Wilson της Morgan Stanley, μεγάλη «αρκούδα» της Wall Street.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά για δεύτερη μέρα ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά επτά μονάδες βάσης στο 3,51% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά οχτώ μονάδες βάσης στο 3,98%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 2,6% στα 73,16 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,4% στα 2.033 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,1006 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v