Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Μικρή άνοδος με τα μάτια στα οικονομικά αποτελέσματα

Συνεδρίαση περιορισμένων διακυμάνσεων στα αμερικανικά χρηματιστήρια, καθώς συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών κερδών. Τι ζυγίζουν οι επενδυτές.

Wall Street: Μικρή άνοδος με τα μάτια στα οικονομικά αποτελέσματα

Κατάφεραν να κλείσουν ήπια ανοδικά οι δείκτες στην αμερικανική αγορά μετοχών τη Δευτέρα, καθώς οι παίκτες εξέτασαν τα τελευταία εταιρικά κέρδη, αναζητώντας ενδείξεις για την υγεία του επιχειρείν.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,33%, ο Dow Jones Industrial Average κέρδισε 0,30% και ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε 0,28%.

«Υπάρχει μια διελκυστίνδα μεταξύ εκείνων που αισθάνονται αισιόδοξοι ότι η Fed θα τερματίσει σύντομα το πρόγραμμα σύσφιξης των επιτοκίων λόγω της επιβράδυσνης που βλέπουμε στην οικονομία… με αυτούς που πιστεύουν ότι η Fed θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο γιατί η οικονομία κατά μία έννοια δεν παραδίδεται», δήλωσε ο Sam Stovall, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στην CFRA Research.

Η σεζόν κερδών συνεχίστηκε με τα αποτελέσματα από State Street και Charles Schwab πριν από την έναρξη. Οι μετοχές της Schwab, οι οποίες δέχθηκαν πιέσεις εν μέσω φόβων ότι η χρηματιστηριακή εταιρεία μπορεί να έχει παρόμοια μοίρα με τη Silicon Valley Bank, ενισχύθηκαν 2,4% καθώς είχε άνοδο κερδών παρά τη μείωση των καταθέσεων. Η State Street σημείωσε πτώση 10,6% μετά από αποτελέσματα χειρότερα των εκτιμήσεων.

Η Wall Street παρακολουθεί στενά την υγεία του χρηματοοικονομικού τομέα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον περασμένο μήνα που προκάλεσε κρίση ρευστότητας και συγκλόνισε τον ευρύτερο τομέα.

Κατά τα άλλα, ο τομέας των υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας του S&P σημείωσε πτώση 1,3%, λόγω και της πτώσης στους τεχνολογικούς γίγαντες Alphabet, Netflix και Meta Platforms. Η μητρική εταιρεία της Google σημείωσε πτώση 2,8% καθώς οι New York Times ανέφεραν ότι η Samsung ζυγίζει να καταστήσει το Bing την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης.

Τα εταιρικά κέρδη ξεκίνησαν θετικά την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι τραπεζικοί κολοσσοί Wells Fargo και JPMorgan Chase ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Τα ευρήματα φάνηκαν να υποδηλώνουν ότι τα μεγαθήρια αντέχουν ενάντια στους αυξανόμενους φόβους ύφεσης.

Καθώς οι εταιρείες παλεύουν με τον πληθωρισμό και τα υψηλότερα επιτόκια, πολλοί επενδυτές προετοιμάζονται για μια σεζόν χαμηλών κερδών, αλλά τα στοιχεία από την Bank of America δείχνουν ότι οι εταιρείες μέχρι στιγμής συνεχίζουν να μένουν.

Από τα ονόματα που αναφέρθηκαν κατά την πρώτη εβδομάδα, το 90% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις. Αυτό είναι το καλύτερο beat rate για την έναρξη της σεζόν κερδών τουλάχιστον από το 2012, ανέφερε η τράπεζα.

Παρά τα σημάδια ισχύος, ο Sam Stovall προειδοποιεί για την εξαγωγή βιαστικών συμπερασμάτων καθώς η Wall Street αναμένει αναφορές αποτελεσμάτων από περιοχές που αναμένεται να δουν διψήφια πτώση από έτος σε έτος, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγείας και επικοινωνίας.

«Είναι μια αναμονή για να δούμε γιατί ό,τι δίνουν οι τράπεζες, η υπόλοιπη αγορά μπορεί να το αφαιρέσει», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v