Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street έφεραν οι χαμηλές πτήσεις στις λιανικές πωλήσεις

Ωστόσο, ολοκληρώθηκε η τέταρτη συνεχής κερδοφόρα εβδομάδα για τον Dow Jones. Τον τόνο έδωσαν τα αυξημένα κέρδη των τραπεζών. Ενισχύθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ, βούτηξε ο χρυσός.

Πτώση στη Wall Street έφεραν οι χαμηλές πτήσεις στις λιανικές πωλήσεις

Υποχώρησε μεν ο Dow Jones, αλλά η εβδομάδα έκλεισε με θετικό πρόσημο στη Νέα Υόρκη, για τέταρτη συνεχή φορά, καθώς οι επενδυτές έθεσαν υπό αξιολόγηση τόσο τα νέα δεδομένα για τα εταιρικά κέρδη, που ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο, όσο και την υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων.

Ο δείκτης έκλεισε με πτώση 0,42%, στις 33.886 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 0,35% και βρέθηκε στις 12.123 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε 0,21%, στις 4.137 μονάδες.

Τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν δύο φορές περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν τον Μάρτιο, υπό τον φόβο της ύφεσης.

Τα απογοητευτικά δεδομένα λιανικών πωλήσεων αντιστάθμισαν τον ενθουσιασμό γύρω από τα ισχυρά εταιρικά κέρδη της JPMorgan Chase και της Wells Fargo, τα πρώτα στον τραπεζικό τομέα μετά τη θεαματική κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank τον περασμένο μήνα.

Η JPMorgan ανέφερε έσοδα ρεκόρ, που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, με τη μετοχή της να αυξάνεται περισσότερο από 9%

Από την άλλη, η Boeing σημειώνει πτώση 6% μετά την προειδοποίηση για καθυστερήσεις στην παράδοση ορισμένων από τα αεροπλάνα της 737 Max.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κέρδισε 0,60% στα 82,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός έκανε βουτιά 1,76%, στα 2.019 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κέρδισε 0,44% έναντι του ευρώ, υποχώρησε 0,88% έναντι του γεν και ενισχύθηκε 0,85% έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,09 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς βρέθηκε στο 3,5%.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να υποχωρούν. Ο δείκτης τιμών παραγωγού του Μαρτίου μειώθηκε 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης υποχώρησε 0,1% σε μηνιαία βάση.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση, που ήταν η μικρότερη ετήσια αύξηση σε σχεδόν δύο χρόνια.

«Ο πληθωρισμός μειώνεται διότι οι τιμές του φυσικού αερίου μειώνονται, αλλά αυτό μπορεί να αντιστραφεί σε μια στιγμή, ανεβάζοντας τους τίτλους. Πιο ανησυχητικό είναι ότι ο δομικός (που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και του φυσικού αερίου) ήταν πεισματικά υψηλός – και πιστεύουμε ότι εκεί κρύβονται οι κίνδυνοι για επιμονή στα υψηλότερα επιτόκια», έγραψε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων στην Independent Advisor Alliance.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v