Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Επιφυλακτικότητα με φόντο τα εταιρικα κέρδη

Οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων μαζί με αποθαρρυντικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και η παρακολούθηση του χρηματοπιστωτικού τομέα απασχολούν τους επενδυτές.

Wall Street: Επιφυλακτικότητα με φόντο τα εταιρικα κέρδη

Η αγορά μετοχών στις ΗΠΑ κινείται διστακικά, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για περισσότερες ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου από εισηγμένες εταιρείες.

Ο Dow Jones ενισχύεται ελαφρώς 0,18% μετά την τέταρτη διαδοχική θετική εβδομάδα. Ο S&P 500 ανεβαίνει 0,17% και ο Nasdaq Composite επίσης 0,15%.

Η σεζόν παρουσίασης κερδών συνεχίστηκε με αποτελέσματα από State Street, M&T Bank και Charles Schwab πριν από το καμπανάκι. Οι μετοχές της Schwab, οι οποίες δέχθηκαν πιέσεις πρόσφατα καθώς οι trader φοβούνταν ότι η χρηματιστηριακή εταιρεία μπορεί να έχει παρόμοια τύχη με τις περιφερειακές τράπεζες Silicon Valley Bank και Signature Bank, σημείωσαν πτώση 1,8%. Παρά τις ευρύτερες τραπεζικές ανησυχίες, η εταιρεία υπερασπίστηκε την οικονομική της θέση, σημειώνοντας τον περασμένο μήνα ότι έχει χαμηλό δείκτη δανείων προς καταθέσεις.

Οι επενδυτές παρακολουθούν τη συνολική υγεία του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον περασμένο μήνα που προκάλεσε κρίση ρευστότητας.

Τα εταιρικά κέρδη ξεκίνησαν θετικά την περασμένη εβδομάδα καθώς οι τραπεζικοί επενδυτικοί κολοσσοί Wells Fargo και JPMorgan Chase ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθώς οι μεγαλύτερες τράπεζες φαίνεται να τα πηγαίνουν καλύτερα από το αναμενόμενο παρά τους αυξανόμενους φόβους ύφεσης.

Ωστόσο, τα αποθαρρυντικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις έδειξαν ότι η επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών κατά 1% τον Μάρτιο τράβηξε τις αγορές χαμηλότερα την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδό του την Παρασκευή από τον Ιανουάριο του 2022. Η μεταβλητότητα των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου έχει επίσης υποχωρήσει ξανά στα επίπεδα προ της κρίσης-SVB στο ξεκίνημα της τραπεζικής αναταραχής. 

Σε εβδομαδιαία βαση, ωστόσο, οι μετοχές παρέμειναν ανθεκτικές, με τον Dow να σημειώνει την τέταρτη διαδοχική θετική εβδομάδα. Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite σημείωσαν και οι δύο την τέταρτη θετική τους εβδομάδα σε πέντε.

Καθώς οι εταιρείες παλεύουν με τον πληθωρισμό και τα υψηλότερα επιτόκια, πολλοί επενδυτές προετοιμάζονται για μια σεζόν χαμηλών εταιρικών κερδών, αλλά τα στοιχεία από την Bank of America δείχνουν ότι αυτή η περίοδος αναφοράς κερδών μπορεί ήδη να δείχνει ότι οι εταιρείες αντέχουν.

Από τις εισηγμένες που ανέφεραν αποτελέσματα κατά την πρώτη εβδομάδα, το 90% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις. Αυτό σηματοδοτεί το καλύτερο beat rate για την έναρξη της σεζόν κερδών τουλάχιστον από το 2012, σύμφωνα με την εταιρεία της Wall Street.

Μικρή άνοδο καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου τη Δευτέρα. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου ενισχύθηκε 3 μονάδες βάσης στο 3,55%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v