Οριακή πτώση στη Wall Street στη πρώτη συνεδρίαση μετά το ράλι του Ιουλίου.
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,14% ή 45 μονάδες στις 32.799, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,28% στις 4.118 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,18% στις 12.368 μονάδες.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+6%) και Procter & Gamble (+2,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Chevron (-1,9%) και Dow (-1,7%).
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο ο Dow Jones ενισχύθηκε 6,73% και ο S&P 500 9,1% με τους δύο δείκτες να σημειώνουν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Νοέμβριο του 2020. Αντίστοιχα, ο Nasdaq «εκτοξεύτηκε» 12,35%, τερματίζοντας πτωτικό σερί τριών μηνών.
Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, αναμένεται να επισκεφτεί την Ταϊβάν κατά την περιοδεία της στην Ασία, σύμφωνα με ανώτατο ταϊβανό κυβερνητικό αξιωματούχο και έναν αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το CNN.
O εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι μια επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν θα «συνιστά σοβαρή παρέμβαση στις εγχώριες υποθέσεις της Κίνας» και προειδοποίησε ότι θα οδηγήσει «σε πολύ σοβαρές εξελίξεις και συνέπειες».
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε λιγότερο από ότι αναμενόταν τον Ιούλιο και υπάρχουν σημάδια ότι οι πιέσεις στις τιμές από το μέτωπο της προσφοράς περιορίζονται.
Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας του ινστιτούτου ISM διολίσθησε τη Δευτέρα στις 52,8 μονάδες από 53 τον Ιούνιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 52 μονάδες.
Επιπλέον, οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ βούτηξαν τον Ιούνιο καθώς σημείωσαν μεγάλη άνοδο τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.
Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν 1,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα μετά από άνοδο 0,1% τον Μάιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο κατά 0,1%.
Παράλληλα, πτωτική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,61% και το 30ετές σημείωσε πτώση επτά μονάδων βάσης στο 2,93%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI «βούλιαξε» 4,8% στα 93,89 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά για τέταρτη σερί μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,3% στα 1.787 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,0257 δολ.