Οριακές μεταβολές καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη καθώς η αναπάντεχη άνοδος των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας επαναφέρει τις ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας.
Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,22% στις 34.716 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,22% υψηλότερα στις 14.644 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,02% στις 4.360 μονάδες.
Oι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας έφτασαν στις 419.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουλίου. Ηταν πολύ υψηλότερα από την εκτίμηση του Dow Jones για 350.000 και περισσότερες από τις 368.000 μίας εβδομάδας πριν, ενώ είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τις 15 Μαΐου.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το άλμα στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας είναι μια ανεπιθύμητη έκπληξη και ένα πλήγμα στη δυναμική της συνεχούς βελτίωσης στο μέτωπο της απασχόλησης», δήλωσε στο CNBC ο Μάικ Λόουγενγκραντ, διευθυντής στην επενδυτική E-Trade. «Το απογοητευτικό νούμερο μπορεί να προκαλέσει ένα αρχικό σοκ στο σύστημα, αλλά πολλοί μπορεί να το δουν αυτό ως μια πρόσκαιρη αναταραχή στην αγορά εργασίας, μέχρι να δούμε τα επιδόματα να λήγουν. Σε γενικές γραμμές, η αγορά έχει ξεπεράσει το sell off της Δευτέρας, εστιάζοντας στα ισχυρά κέρδη», πρόσθεσε.
O Robert Frick, οικονομολόγος της Navy Federal Credit Union, φοβάται ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να φέρει αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ.
«Η αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα θα μπορούσε να φέρει χιλιάδες απολύσεις την ώρα που τα νούμερα είναι ήδη διπλάσια σε σχέση με το διάστημα προ πανδημίας».
Εν τω μεταξύ, οι εισηγμένες συνεχίζουν να ανακοινώνουν ισχυρά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο. Η AT&Τ ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα που ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ τα κέρδη της CSX υπερδιπλασιάστηκαν.
Η American Airlines εμφάνισε κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο, βάζοντας τέλος σε ένα σερί πέντε διαδοχικών τριμήνων με ζημίες.
Μέχρι τώρα, το 15% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει κέρδη, με το 88% να υπερβαίνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τη Refinitiv.
Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 0,7% στα 70,82 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει πτώση 0,14% στα 1.800 δολάρια ανά ουγκιά.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,182 δολ./ευρώ.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διολισθαίνει δύο μονάδες βάσης, στο 1,27%.