Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» 6,7% τον Μάιο για τον Dow Jones

Πρώτος μήνας του 2019 με απώλειες για τη Wall Street. Το μακροβιότερο εβδομαδιαίο πτωτικό σερί από το 2011 σημείωσε ο βιομηχανικός δείκτης. «Βουτιά» 16% για το πετρέλαιο τον Μάιο. Επέστρεψε πάνω από τα 1.300 δολ. ο χρυσός.

«Βουτιά» 6,7% τον Μάιο για τον Dow Jones

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά την ανακοίνωση Τραμπ για την επιβολή δασμών 5% σε όλες τις εισαγωγές από το Μεξικό με αφορμή την -όπως αποκάλεσε- «συνοριακή κρίση». Οι δασμοί αναμένεται ωα τεθούν σε ισχύ από τις 10 Ιουνίου.

Επιπλέον ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε με επιπλέον δασμούς έως 25% από την 1η Οκτωβρίου σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Μεξικού δεν καταφέρει να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές προς τις ΗΠΑ.

«Το Μεξικό εκμεταλλεύεται τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και δεκαετίες. Λόγω των Δημοκρατικών, οι νόμοι για το μεταναστευτικό είναι ΚΑΚΟΙ. Το Μεξικό βγάζει μία περιουσία από τις ΗΠΑ, το έχει κάνει για δεκαετίες, μπορούν εύκολα να διορθώσουν αυτό το πρόβλημα. Ηρθε η ώρα να κάνουν αυτό που πρέπει!», σημείωσε σε ανάρτησή του ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Παράλληλα, σε ισχύ τέθηκε η αύξηση δασμών σε εισαγωγές αμερικανικών αγαθών αξίας $60 δισ. που είχε ανακοινώσει το Πεκίνο στις 13 Μάϊου.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα είχε ανακοινώσει τις αυξήσεις στους δασμούς την ίδια ημέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε υψηλότερους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας $200 δισ.

Στο μεταξύ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε άνοδο τον Μάιο, μολονότι ήταν μικρότερη από ότι είχε μετρηθεί αρχικά.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ανήλθε στις 100 μονάδες τον Μάιο από 97,2 τον Απρίλιο. Η αρχική μέτρηση ήταν στις 102,4 μονάδες.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτωτική αναθεώρηση του δείκτη στις 101,5 μονάδες.

Επιπλέον, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Απρίλιο, το οποίο μπορεί να στηρίξει την εκτίμηση της Fed ότι οι πρόσφατες αδύναμες μετρήσεις του πληθωρισμού είναι παροδικές.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου την Παρασκευή, ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης (PCE) ενισχύθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 0,2% τον Μάρτιο. Η αύξηση αυτή οδήγησε την ετήσια άνοδο του δείκτη στο 1,5% από 1,4% τον Μάρτιο.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,41% ή 354 μονάδες στις 24.815, ο S&P σημείωσε πτώση 1,32% στις 2.752 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,51% στις 7.453 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο βιομηχανικός δείκτης συμπλήρωσε έξι διαδοχικές εβδομάδες απωλειών και οι S&P, Nasdaq τέσσερις.

Συνολικά τον Μάιο, ο Dow Jones βούλιαξε 6,7%, ο S&P 6,6% και ο Nasdaq 7,9%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των McDonalds (+0,1%) και Travelers (+0,05%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Verizon (-4,4%) και Dow Inc. (-3,5%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε «βουτιά» 5,5% στα 53,50 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,5% στα 1.311 δολ./oz.

Συνολικά τον Μάιο, το πετρέλαιο έχασε 16% και ο χρυσός κέρδισε 2%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,4 σε σχέση με το ευρώ στο 1,1173 δολ. από 1,1131 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση επτά μονάδων βάσης στο 2,14%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v