Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «κόκκινο» η Wall Street μετά τις απειλές Τραμπ

Πτώση πάνω από 1% καταγράφουν οι δείκτες μετά τις απειλές Τραμπ για δασμούς στο Μεξικό. Απώλειες πάνω από 2% για το αργό. Σε υψηλό 7 εβδομάδων ο χρυσός. Στο 2,16% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Στο «κόκκινο» η Wall Street μετά τις απειλές Τραμπ

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή μετά την αναπάντεχη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές αγαθών από το Μεξικό και εν μέσω δημοσιευμάτων ότι η Κίνα ενδέχεται να ετοιμάζει νέα αντίμετρα κατά των ΗΠΑ.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 1,2% στις 24.821 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,38% χαμηλότερα στις 7.462 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 1,3% στις 2.752 μονάδες. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι από τη 10η Ιουνίου θα εφαρμόζεται δασμός 5% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ. Θα αυξάνεται 5% κάθε μήνα, ώσπου να φτάσει στο 25% τον Οκτώβριο.

Στόχος του είναι να πιέσει τη μεξικανική κυβέρνηση να σταματήσει τις ροές μεταναστών και προσφύγων από την κεντρική Αμερική προς τα σύνορα των δύο χωρών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg η Κίνα εξετάζει τη δημιουργία ενός καταλόγου με «αναξιόπιστες» οντότητες, που όπως λέει είναι επιζήμιες ως προς τα συμφέροντα των εγχώριων εταιρειών.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η σαρωτική κίνηση θα μπορούσε δυνητικά να επηρεάσει χιλιάδες ξένες επιχειρήσεις, καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις, μετά την εισαγωγή της κινεζικής Huawei στην αμερικανική «μαύρη λίστα».

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης (PCE) ενισχύθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 0,2% τον Μάρτιο. Η αύξηση αυτή οδήγησε την ετήσια άνοδο του δείκτη στο 1,5% από 1,4% τον Μάρτιο.

Ο δομικός δείκτης προσωπικής κατανάλωσης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κινήθηκε 0,2% υψηλότερα τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο. Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018 ο δομικός δείκτης διαμορφώθηκε 1,6% υψηλότερα.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 2,33% στα 55,27 δολάρια το βαρέλι. O χρυσός κινείται 0,79% υψηλότερα στα 1.302 δολάρια ανά ουγκιά, επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο των τελευταίων επτά εβδομάδων. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ καταγράφει κέρδη έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,115 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου υποχωρεί τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,17%.

Στο ταμπλό, ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η μετοχή της General Motors υποχωρεί 4,4%, της Ford διολισθαίνει 2,2% και της Fiat Chrysler 4,7%.

Η μετοχή της Constellation Brands, στην οποία ανήκει η μπύρα Corona, έχει υποχωρήσει 6,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v