Με απώλειες έκλεισε η Wall Street καθώς κλιμακώνεται η ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας μετά την απειλή Τραμπ για την επιβολή επιπλέον δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων.
Νωρίτερα, το Πεκίνο είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλει δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 50 δισ. δολαρίων.
«Το οφθαλμός αντί οφθαλμού φέρνει τις δύο πλευρές πιο κοντά σε έναν εμπορικό πόλεμο. Η διοίκηση Τραμπ φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να νουθετήσει την Κίνα, δηλαδή να περιορίσει το εμπορικό της πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ, επιβάλλοντας δασμούς. Ωστόσο η Κίνα είναι ανένδοτη και δεν έχει καμιά διάθεση να δείξει αδύναμη σε αυτή τη σύγκρουση», παρατηρεί ο επικεφαλής ασιατικών οικονομικών της Oxford Economics, Louis Kuijs.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ εισήγαγαν αγαθά αξίας 505 δισ. δολαρίων από την Κίνα το 2018 ενώ η Κίνα εισήγαγε αγαθά αξίας μόλις 130 δισ. από τις ΗΠΑ.
«Οι τελευταίες δηλώσεις Τραμπ οδηγούν τους επενδυτές σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι o Tραμπ μπλοφάρει, οι αγορές αναμένεται να παραμείνουν νευρικές σε ειδήσεις που αφορούν το εμπόριο», σχολίασε o Shintaro Ikeshima, αναλυτής της Mitsubishi UFJ Trust.
Στο μεταξύ, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ατλάντα Raphael Bostic υποστήριξε ότι οι ανησυχίες για το εμπόριο έχουν περιορίσει τα οφέλη από τη φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ.
Σύμφωνα με τον Bostic, οι ανησυχίες μπορεί να μην είναι τόσο έντονες ώστε επιχειρηματίες να σταματήσουν τα projects που βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο, η στάση τους έχει αλλάξει και πλέον αντικρίζουν το μέλλον επιφυλακτικά.
Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, τούτη τη φορά κατά 1,15% ή 288 μονάδων στις 24.700, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,4% στις 2.762 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,28% στις 7.725 μονάδες.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Verizon (+2,2%) και Johnson & Johnson (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Boeing (-3,9%) και Caterpillar (-3,7%).
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 1,2% στα 65,07 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,1% στα 1.278 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ, στο 1,1584 από 1,1623 τη Δευτέρα.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης, στο 2,89%.