Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η Wall Street καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες μετά την απόφαση Τραμπ να ακυρώσει τη Σύνοδο Κορυφής με τη Βόρεια Κορέα τον Ιούνιο.
Όπως αναφέρει ο Αμερικανός Πρόεδρος στη σχετική επιστολή προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν, «δυστυχώς, λόγω της έκφρασης θυμού και εχθρότητας που φάνηκε στην πιο πρόσφατη δήλωση σας, νιώθω ότι δεν είναι σωστό αυτή τη στιγμή να γίνει η προγραμματισμένη συνάντηση».
Επιπλέον, προβληματίζουν τους επενδυτές και τα πισωγυρίσματα Τραμπ στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ- Κίνας. Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε οι συζητήσεις να «δομηθούν σε άλλο επίπεδο» με αφορμή την άρνηση του Πεκίνου να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ κατά 200 δισ. δολάρια.
Στο μεταξύ θετικός παραμένει ο απόηχος από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με αυτά, οι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων σύντομα- όπως αναμένει η αγορά- καθώς και να δείξουν ανοχή στην άνοδο του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο του 2% για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Η ανοχή για τον πληθωρισμό από τη Fed (σε συνδυασμό με την πρόβλεψη ότι δεν θα παραμείνει πάνω από το 2% για καιρό) αλλά και οι γεωπολιτικές ανησυχίες (Βόρεια Κορέα, Κίνα) έστρεψαν τους επενδυτές στην «ασφάλεια» των αμερικανικών ομολόγων για δεύτερη διαδοχική μέρα. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,97% και η απόδοση του 30ετούς σημείωσε πτώση τριών μονάδών βάσης στο 3,12%.
Παράλληλα, στο μέτωπο της απασχόλησης, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 11.000 στις 234.000 αιτήσεις έναντι 220.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,3% ή 75 μονάδων στις 24.811, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,2% στις 2.727 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,02% στις 7.424 μονάδες.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των General Electric (+2,7%) και Nike (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Exxon Mobil (-2,3%) και Chevron (-1,6%).
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 1,6% στα 70,71 δολάρια ενώ και η τιμή του χρυσού επέστρεψε πάνω από τα 1.300 δολ. καθώς ενισχύθηκε 1,2% στα 1.304 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1729 από 1,1698 την προηγούμενη μέρα.