Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones- «Βουτιά» για Nasdaq

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε ο Dow Jones για δεύτερη σερί μέρα. Ισχυρές πιέσεις στον Nasdaq. Πτώση 3,8% για τη μετοχή του Facebook. Απώλειες για πετρέλαιο και χρυσό. Υποχώρησε το δολάριο.

Νέο ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones- «Βουτιά» για Nasdaq

Σε νέα ιστορικά υψηλά κινήθηκε o Dow Jones μετά τα ισχυρά στοιχεία ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική οικονομία έτρεξε με 3,3% στο γ’ τρίμηνο έναντι αρχικής μέτρησης 3,1%. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη άνοδος του ΑΕΠ στο 3,2%. Σημειώνεται ότι το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το γ’ τρίμηνο του 2014.

Επιπλέον, η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε ότι τα εταιρικά κέρδη σημείωσαν «άλμα»
5,8% στο γ’ τρίμηνο έναντι ανόδου μόλις 0,1% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Στον αντίποδα, ο Nasdaq «βούλιαξε» 1,27% καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις τεχνολογικών μετοχών προκειμένου να επανατοποθετηθούν στον τραπεζικό κλάδο.

Ενδεικτικά, οι μετοχές των Facebook και Amazon υποχώρησαν 3,8% και 2,8%, ενώ οι Bank of America και Citigroup ενισχύθηκαν 2,2% και 1,9%, αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, δόθηκε στη δημοσιότητα η Beige Book όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «οι πιέσεις στις τιμές έχουν ενισχυθεί σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση».

Νωρίτερα, η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, δήλωσε στο Κογκρέσο πως ανησυχεί για την αύξηση του δημόσιου χρέους.

«Απλώς θα πω ότι είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη για την βιωσιμότητα του χρέους των ΗΠΑ. Ο υφιστάμενος λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ που είναι περίπου 75% δεν είναι τρομακτικός αλλά δεν είναι και χαμηλός. Είναι κάτι που θα έπρεπε να κρατάει ξύπνιους τους ανθρώπους το βράδυ», επισήμανε.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον των επενδυτών βρίσκεται επικεντρωμένο στην αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση της Γερουσίας για τη ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης Τραμπ. Υπενθυμίζεται ότι χθες, έγινε το πρώτο βήμα από την επιτροπή προϋπολογισμού της Γερουσίας καθώς έδωσε το πράσινο φως προκειμένου η μεταρρύθμιση να τεθεί σε ψηφοφορία στο νομοθετικό σώμα.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,44% ή 104 μονάδων στις 23.940, ο S&P κατέγραψε οριακή πτώση 0,04% στις 2.626 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,27% στις 6.824 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth Group (+3,2%) και JP Morgan (+2,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Visa (-3,5%) και Apple (-2%).

Παράλληλα, σε κλοιό πιέσεων παρέμεινε και σήμερα η τιμή του πετρελαίου παρά τη μείωση κατά 3,43 εκατ. βαρέλια στα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Επιπλέον η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στην αυριανή συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ στην Αυστρία, όπου αναμένεται να αποφασισθεί παράταση στις περικοπές παραγωγής και μετά τον Μάρτιο του 2018. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 1,2% στα 57,30 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1862 δολ. από 1,1841 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1% στα 1.286 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» τέσσερις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,37%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v