Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «Black Friday» ώθησε σε ρεκόρ τους S&P και Nasdaq

Μικρή άνοδο σημείωσε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τους S&P και Nasdaq να πιάνουν νέα ιστορικά υψηλά. Κέρδη 2,6% για Amazon και 2,1% για Macy’s. Σε χαμηλό δύο μηνών το δολάριο. Προσέγγισε τα 59 δολ. το πετρέλαιο (WTI).

Η «Black Friday» ώθησε σε ρεκόρ τους S&P και Nasdaq

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street στη πρώτη συνεδρίαση μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις μετοχές του λιανικού κλάδου λόγω της «Black Friday» στις ΗΠΑ.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Amazon έπιασε νέο ιστορικό υψηλό καθώς ενισχύθηκε 2,6% στα 1.186 δολ.

Αντίστοιχα, ο τίτλος της Wal- Mart σημείωσε άνοδο 0,2%, της JC Penney 0,3% και της Macy’s 2,1%

Σημειώνεται, ότι οι καταναλωτές στις ΗΠΑ έδωσαν περισσότερα από 1,52 δισ. δολάρια σε αγορές μέσω ίντερνετ, μέχρι το βράδυ των Ευχαριστιών και περισσότεροι ψώνισαν στα καταστήματα φέτος, καθώς οι έμποροι άνοιξαν τις πόρτες τους νωρίς, την παραμονή της Μαύρης Παρασκευής.

Κατά την έναρξη της εορταστικής περιόδου, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 16,8% σε ετήσια βάση μέχρι τις 5 μ.μ. την Πέμπτη, σύμφωνα με την Adobe Analytics.

Στο μεταξύ, σε χαμηλό τεσσάρων μηνών υποχώρησε ο σύνθετος δείκτης PMI (μεταποίηση, υπηρεσίες) τον Νοέμβριο και συγκεκριμένα στις 54,6 μονάδες από 55,2 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, σε νέο υψηλό δύο ετών κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τη διαρροή σημαντικής ποσότητας αργού -σχεδόν 5.000 βαρελιών - από αγωγό της TransCanada στη Νότια Ντακότα. Η εταιρεία εκτίμησε ότι η διακίνηση πετρελαίου θα μειωθεί κατά 85% στο συγκεκριμένο αγωγό μέχρις ότου αποκατασταθεί η ζημιά. Επιπλέον οι επενδυτές αναμένουν από τον ΟΠΕΚ- στη συνεδρίαση του Οργανισμού στη Βιέννη στο τέλος του μήνα- να παρατείνει τις περικοπές στην παραγωγή αργού και μετά τον Μάρτιο του 2018. Ο μαύρος χρυσός (WTI) ενισχύθηκε 1,6% στα 58,95 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,14% ή 32 μονάδων στις 23.557, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,21% στις 2.602 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,32% στις 6.889 μονάδες.

S&P και Nasdaq έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε νωρίτερα λόγω της καταναλωτικής γιορτής της «Black Friday».

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών έναντι του ευρώ στο 1,1936 δολ. από 1,1850 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4% στα 1.292 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο κινήθηκε χαμηλότερα 0,7%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,33%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v