Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ιστορικά υψηλά στη Wall Street

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν και οι τρεις δείκτες στη Wall Street με τον Dow Jones να σημειώνει άνοδο 256 μονάδων. Ψύχραιμη η αντίδραση των επενδυτών στη νέα εκτόξευση της Β. Κορέας. Μια ανάσα από τα 1.300 δολ. ο χρυσός.

Νέα ιστορικά υψηλά στη Wall Street

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street με ώθηση από τις ισχυρές οnline πωλήσεις την Cyber Monday.

Ειδικότερα οι πωλήσεις την Cyber Monday ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ καθώς ανήλθαν στα 6,59 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 16,8% σε σχέση με πέρυσι.

Παράλληλα, ανοδικά αντέδρασε η αγορά και στα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Ο εν λόγω δείκτης έπιασε υψηλό 17 ετών καθώς ανήλθε στις 129,5 μονάδες από 125,9 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση στις 124,8 μονάδες.

Στο μεταξύ, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την κατάθεση του Jerome Powell στη Γερουσία. Ο διάδοχος της Janet Yellen στη Fed μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει πολιτική συρρίκνωσης του ισολογισμού της για τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια έως τα 2,5 – 3 τρισ. δολάρια και επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της αγοράς ότι θα συνεχίσει η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.

Πέρα όμως από τα ισχυρά macro και την κατάθεση Powell, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στη φορολογική μεταρρύθμιση την οποία η Γερουσία θα κληθεί να ψηφίσει την Πέμπτη(με τη πρόβλεψη ο μειωμένος εταιρικός φόρος 20% να έχει ισχύ από το 2019). Σημειώνεται ότι αν η φορολογική μεταρρύθμιση περάσει από τη Γερουσία τότε θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νομοσχέδιο που θα συμβιβάζει τις διαφορές μεταξύ Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο περιορίστηκε αισθητά αμέσως μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα κοντά στις ακτές της Ιαπωνίας. Ωστόσο γρήγορα οι επενδυτές ξανακάλυψαν το χαμένο έδαφος και οδήγησαν τους δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,09% ή 256 μονάδων στις 23.837, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,99% στις 2.627 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,49% στις 6.912 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των JP Morgan (+3,9%) και Verizon (+2,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-0,8%) και Nike (-0,2%).

Επιπλέον, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου εξαιτίας της αβεβαιότητας για την στάση που θα τηρήσει η Ρωσία στην πιθανή απόφαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ στη συνεδρίαση της 30ης Νοεμβρίου να επεκτείνουν και μετά τον Μάρτιο του 2018 τις περικοπές στην παγκόσμια παραγωγή αργού. Ο μαύρος χρυσός (WTI) υποχώρησε 0,2% στα 57,99 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1836 δολ. από 1,1901 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή άνοδο 0,1% στα 1.299,20 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,33%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v