Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στη Wall Street - Κερδοφόρος ο Μάιος

Απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση σημείωσε ο Dow Jones. Έβδομος κερδοφόρος μήνας για τον Nasdaq (+2.5%) Νέες ισχυρές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Πτώση 3,5% για τη Goldman Sachs. Τρίτος μήνας απωλειών για το πετρέλαιο.

Τραπεζικές πιέσεις στη Wall Street - Κερδοφόρος ο Μάιος

Πτώση κατέγραψε η Wall Street με πρωταγωνιστή των απωλειών για άλλη μια φορά τον τραπεζικό κλάδο.

Ενδεικτικά, οι μετοχές των Goldman Sachs και JP Morgan υποχώρησαν 3,5% και 2,2% αντίστοιχα.

Νωρίτερα, στη δημοσιότητα δόθηκε η Beige Book, σύμφωνα με την οποία, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα από τις αρχές Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε αδύναμος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Ντάλας, Robert Kaplan προέβλεψε ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2017 θα κινηθεί κοντά στο 2% αντί για 3% που προέβλεπε ο Λευκός Οίκος.

Όπως υποστήριξε: «Δύο πράγματα διαμορφώνουν το ΑΕΠ: η ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και η ανάπτυξη της παραγωγικότητας. Το πρόβλημα είναι ότι η ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού είναι ιδιαίτερα υποτονική. Και θα παραμείνει υποτονική για τα επόμενα 10 χρόνια λόγω της γήρανσης του πληθυσμού».

Επιπλέον, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τα στοιχεία στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ καθώς οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν 1,3% τον Απρίλιο έναντι αύξησης 0,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής στη Λιβύη κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως και τις ανησυχίες για αύξηση στην προσφορά αργού στις ΗΠΑ στην έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 2,7% στα 48,32 δολάρια ανά βαρέλι. Παράλληλα η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση για τρίτο διαδοχικό μήνα τούτη τη φορά άνω του 2%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες μόλις 0,11% στις 21.008 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,05% στις 2.411 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,08% στις 6.198 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο Μάιος ήταν ανοδικός και για τους τρεις χρηματιστηριακούς δείκτες με τις εντυπώσεις να κερδίζει ο Nasdaq με κέρδη 2,5%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε κοντά σε χαμηλό 6,5 μηνών έναντι του ευρώ, σημειώνοντας πτώση 0,5% στο 1,1241 δολ. από 1,1186 την προηγούμενη μέρα.

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,8% στα 1.275 δολ./oz. Τον Απρίλιο το πολύτιμο μέταλλο κινήθηκε υψηλότερα 0,6%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» μία μονάδα βάσης στο 2,2%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v