Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερμάτισε το ανοδικό σερί των S&P και Nasdaq

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι S&P και Nasdaq μετά από επτά ανοδικές συνεδριάσεις. Πτώση 2,1% για τη μετοχή της Goldman Sachs. Έσπασε το φράγμα των 1.000 δολ. η Amazon. Νέα υψηλά για Microsoft και Alphabet. Υποχώρησε το δολάριο.

Τερμάτισε το ανοδικό σερί των S&P και Nasdaq

Πτώση κατέγραψε η Wall Street με τις ισχυρότερες πιέσεις να ασκούνται στον τραπεζικό κλάδο.

Ενδεικτικά οι μετοχές των JP Morgan και Goldman Sachs υποχώρησαν 1,8% και 2,1%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι πιέσεις στη μετοχή της Goldman Sachs οφείλονται στην απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει σε αγορά ομολόγων της Βενεζουέλας. Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε περισσότερο ευνοϊκή για την κυβέρνηση Μαδούρο παρά για την τράπεζα με συνέπεια να υπάρξει σφοδρή κριτική.

Στον αντίποδα, τις εντυπώσεις κέρδισε η μετοχή της Amazon καθώς για πρώτη φορά κινήθηκε πάνω από τα 1000 δολάρια. Επιπλέον νέα ιστορικά υψηλά έπιασαν οι μετοχές των Microsoft και Alphabet στα 70,41 δολ. και 996,17 δολ. αντίστοιχα.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την αύξηση 0,4% του προσωπικού εισοδήματος και την αύξηση 0,4% των καταναλωτικών δαπανών τον Απρίλιο στις ΗΠΑ καθώς και οι δύο μετρήσεις ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Επιπλέον οι τιμές ακινήτων στις ΗΠΑ τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 5,8% σύμφωνα με τον δείκτη S&P/Case-Shiller.

«Τα οικονομικά στοιχεία παραμένουν ισχυρά. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να εφαρμοστεί η προεκλογική ατζέντα Τραμπ», επισήμανε αναλυτής της Wunderlich Securities.

Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου παρά την απόφαση για παράταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής κατά εννέα μήνες από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ. Σημειώνεται ότι οι επενδυτές προβληματίζονται από την ανοδική τάση που εμφανίζει η παραγωγή αργού κατά την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,3% στα 49,66 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,24% στις 21.029 μονάδες, ο S&P κατέγραψε οριακή πτώση 0,12% στις 2.412 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,11% στις 6.203 μονάδες.

«Βλέπουμε την παραμονή του S&P πάνω από τις 2.400 μονάδες σαν μια ένδειξη ότι οι ταύροι θα επιστρέψουν στη χρηματιστηριακή αγορά», σχολίασε αναλυτής της Oppenheimer.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1193 δολ. από 1,1164 την Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το αμερικανικό νόμισμα είχε υποχωρήσει σε χαμηλό 6,5 μηνών στο 1,1246.

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,5% στα 1.265 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» τρεις μονάδες βάσης στο 2,21%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v