Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες πιθανής επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω Κίνας.
Σημειώνεται ότι οι Ασιατικές αγορές είχαν τη χειρότερη μηνιαία επίδοση των τελευταίων τριών ετών με τον δείκτη MSCI Asia Pacific να υποχωρεί συνολικά 8,3%. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του δείκτη από το Μάιο 2012. Αντίστοιχα, τον Αύγουστο το χρηματιστήριο της Σαγκάης κατέγραψε απώλειες 12,5%. Σημειώνεται ότι αυτός ήταν ο τρίτος διαδοχικός πτωτικός μήνας για τον δείκτη.
Αντίστοιχα οι δείκτες στη Wall Street είχαν τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες των τελευταίων ετών. Συγκεκριμένα ο Dow Jones είχε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2010 (-6,4%) και οι S&P, Nasdaq τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από το 2012, -6,3% και -6,9% αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι πέρα από την παγκόσμια ανάπτυξη, τους επενδυτές προβληματίζει έντονα η πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι αξιωματούχοι της Fed έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξήσουν τα επιτόκια τον επόμενο μήνα λόγω των ισχυρών εγχώριων οικονομικών στοιχείων. Ωστόσο οι επενδυτές ανησυχούν ότι μια πρόωρη αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει καθίζηση στους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.
Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,69% στις 16.528 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,85% στις 1.972 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,06% στις 4.777 μονάδες.
Στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες καθώς ο Dow Jones σημείωνε πτώση έως και 200 μονάδες. Ωστόσο αργότερα ο δείκτης ανέκαμψε έως τις -10 μονάδες για να ξαναβυθιστεί στις -150 μονάδες και τελικά να κλείσει με πτώση 115 μονάδων.
Τις πιέσεις στη Wall Street συγκράτησε η άνοδος του ενεργειακού κλάδου. Ειδικότερα η εκτόξευση 8,8% της τιμής του πετρελαίου στα 49,20 δολάρια ανά βαρέλι τόνωσε τη ζήτηση για ενεργειακές μετοχές με τις Chevron και Exxon Mobil να ενισχύονται 0,7% και 0,3%. Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο το πετρέλαιο κατέγραψε άνοδο 4,4%.
Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,64 σεντς, με πτώση 5%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μέρες πιέσεων. Συγκεκριμένα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε 0,4% στο 1,1229 δολ.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,12% ενώ η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,73%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε οριακά 0,1% στα 1.132 δολ./oz καταγράφοντας ωστόσο τον Αύγουστο άνοδο 3,4%.