Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέκαμψε η Wall χάρη σε deals και εταιρικά κέρδη

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, περιορίζοντας τις σημαντικές απώλειες της προηγούμενης Παρασκευής, καθώς τα επιχειρηματικά deals και τα υψηλότερα των προσδοκιών κέρδη τριμήνου της Merck αναζωπύρωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Ενισχυμένες έκλεισαν και οι κυριότερες ευρωαγορές.

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, περιορίζοντας τις σημαντικές απώλειες της προηγούμενης Παρασκευής, καθώς τα επιχειρηματικά deals και τα υψηλότερα των προσδοκιών κέρδη τριμήνου της Merck αναζωπύρωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών Transocean και GlobalSantaFe, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε συγχώνευση με στόχο τη δημιουργία του μεγαλύτερου ομίλου offshore εξόρυξης πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κέρδη κατέγραψε επίσης ο τίτλος της ABN Amro, μετά την απόφαση της Barclays να καταθέσει βελτιωμένη προσφορά για την εξαγορά της, ύψους 93 δισ. δολάρια.

Σημαντικά ενισχυμένη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση και η μετοχή της Hewlett-Packard, μετά την ανακοίνωσή της ότι προχωρά στην εξαγοράς της εταιρίας λογισμικού Opsware έναντι 1,6 δισ. δολαρίων, ενώ άνοδο εμφάνισε και ο τίτλος της United Rentals, η οποία εξαγοράζεται από την Cerberus προς 6,6 δισ. δολάρια.

Το θετικό κλίμα που δημιούργησαν οι ανακοινωθείσες εξαγορές και συγχωνεύσεις ενίσχυσαν και οι θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της εταιρικής κερδοφορίας και συγκεκριμένα τα υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη τριμήνου που εμφάνισε η φαρμακοβιομηχανία Merck, που ”χάρισαν” στον τίτλο της κέρδη της τάξης του 7%.

Από τις επιμέρους μετοχές, ανοδικά έκλεισε ο τίτλος της JP Morgan Chase, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι έλαβε έγκριση για την δραστηριοποίησή της στην Κίνα.

Κινητικότητα παρατηρήθηκε επίσης στις μετοχές των American Express και Texas Instruments, οι οποίες αναμένεται να ανακοινώσουν ικανοποιητικά αποτελέσματα μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 13.943,42 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,67%, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,11% και έκλεισε στις 2.690,58 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,49% και διαμορφώθηκε στις 1.541,57 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ημέρα διόρθωσης ήταν η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδος για το πετρέλαιο, καθώς τα futures του αργού για παράδοση Αυγούστου, τερμάτισαν το floor session στα 74,89 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες της τάξεως του 1,2%.

Το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 1,13%, στα 12,54 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε άνοδος 0,13%, στα 15,64 δολάρια. Απώλειες της τάξης του 0,49% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 46,96 δολάρια.

Το ανοδικό άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς έδωσε ώθηση και στις κυριότερες αγορές της Ευρώπης, που έκλεισαν με σημαντικά κέρδη. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,60% και έκλεισε στις 6.624,40 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 0,88%, στις 7.944,21 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,87% και διαμορφώθηκε στις 6.009,16 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v