Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βαρίδι” για τη Wall επιτόκια, πετρέλαιο, ακίνητα

Ο προβληματισμός των επενδυτών για την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού και της πετρελαϊκής τιμής, οι εκροές κεφαλαίων προς τα ομόλογα αλλά και η ανησυχία για τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων οδήγησαν τους βασικούς δείκτες της αμερικανικής αγοράς να καταγράψουν σημαντικές απώλειες στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της Blackstone που κατέγραψε σημαντικά κέρδη στο ντεμπούτο της. Απώλειες για Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι.

Ο προβληματισμός των επενδυτών για την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού και της πετρελαϊκής τιμής, οι εκροές κεφαλαίων προς τα ομόλογα αλλά και η ανησυχία για τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων οδήγησαν τους βασικούς δείκτες της αμερικανικής αγοράς να καταγράψουν σημαντικές απώλειες στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της Blackstone που κατέγραψε σημαντικά κέρδη στο ντεμπούτο της.

Ειδικότερα, από την αρχή της συνεδρίασης οι επενδυτές εμφανίζονταν επιφυλακτικοί, καθώς η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού ανά τον κόσμο προκειμένου να αμβλυνθούν οι πληθωριστικές πιέσεις αλλά και οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων που έχουν μειώσει την ελκυστικότητα των μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες, περιόρισαν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε και ο προβληματισμός των επενδυτών για την συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής του ”μαύρου χρυσού”, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης της Νιγηρίας να καταλήξει σε συμφωνία με τα συνδικάτα των εργαζομένων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας για τερματισμό της τριήμερης απεργίας.

Σημειώνεται ότι η πετρελαϊκή τιμή κατέγραψε σήμερα νέο υψηλό στα 69,88 δολάρια το βαρέλι για να κλείσει τελικά στα 69,14 δολάρια, ενισχυμένη κατά μια ποσοστιαία μονάδα σε εβδομαδιαίο επίπεδο.

Το αρνητικό κλίμα επιβάρυναν ακόμη περισσότερο οι ανησυχίες που ανέκυψαν για την αγορά ενυπόθηκων δανείων, μετά το δημοσίευμα του Bloomberg ότι η Bear Stearns θα προχωρήσει στην ανάληψη δανείων ύψους 3,2 δισ. δολαρίων προκειμένου να σταματήσει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων δύο hedge funds της από πιστωτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δημοσιεύματα διεθνών πρακτορείων αναφέρουν πως η Merrill Lynch προέβη ήδη στην κατάσχεση στοιχείων ενεργητικού της Bear Stearns, ύψους 850 εκατ. δολαρίων.

Παρά το έντονα αρνητικό κλίμα, το ντεμπούτο διαπραγμάτευσης της Blackstone προσέλκυσε το επενδυτικό ενδιαφέρον ”χαρίζοντας” στον τίτλο της εταιρίας κέρδη 13,10%.

Από τις επιμέρους μετοχές, κέρδη κατέγραψε επίσης ο τίτλος της eBay, μετά το δημοσίευμα των New York Times ότι η εταιρία σχεδιάζει να επιστρέψει στην αγορά πλειστηριασμών της Κίνας.

Ενισχυμένες έκλεισαν επίσης οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών, παρασυρόμενες από την συνεχιζόμενη άνοδο της πετρελαϊκής τιμής.

Ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 13.360,26 μονάδες, με απώλειες 1,37% για την ημέρα και 2% για την εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,07%, στις 2.588,96 μονάδες, με την εβδομαδιαία μεταβολή του δείκτη να διαμορφώνεται στο -1,4%. Πτώση 1,29% σε ημερήσια βάση και 1,9% σε εβδομαδιαία κατέγραψε ο S&P 500, διαμορφούμενος στις 1.502,56 μονάδες.

Το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 1,15%, στα 11,15 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3Ε, υποχώρησε κατά 1,26% στα 43,88 δολάρια. Πτώση 0,85% για το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 15,21 δολάρια.

Πτωτικά ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.567,40 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,43%, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε κατά 0,19%, στις 7.949,63 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε 0,11% χαμηλότερα, στις 6.023,25 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v