ΟΟΣΑ: Προβλέπει deals 1 τρισ. το 2007

Εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας άνω του ενός τρισ. δολαρίων προβλέπει για φέτος ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στα κράτη μέλη του, με τα μεγάλα deal να επιστρέφουν δυναμικά θυμίζοντας τα ιστορικά ρεκόρ που είχαν καταγραφεί το 2000.

ΟΟΣΑ: Προβλέπει deals 1 τρισ. το 2007
της Ελενας Λάσκαρη

Εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας άνω του ενός τρισ. δολαρίων προβλέπει για φέτος ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στα κράτη μέλη του, με τα μεγάλα deal να επιστρέφουν δυναμικά θυμίζοντας τα ιστορικά ρεκόρ που είχαν καταγραφεί το 2000.

Τα οριστικά στοιχεία για το 2006 δείχνουν εντυπωσιακή άνοδο με την Ελλάδα να αυξάνει μεν το μερίδιο στην πίτα των άμεσων ξένων επενδύσεων αλλά να παραμένει στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, πέρυσι οι εκροές άμεσων ξένων επενδύσεων από τα κράτη του ΟΟΣΑ κατέγραψαν το 2006 αύξηση 29% φτάνοντας το 1,120 τρισ. δολάρια, ενώ οι εισροές με αύξηση 22% έφτασαν τα 910 δισ. δολάρια. Οι επιδόσεις είναι οι καλύτερες στην ιστορία του Οργανισμού με εξαίρεση το επενδυτικό boom του 2000.

Σπάζοντας την κακή παράδοση δεκαετιών, στο χορό της αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων μπήκε πέρυσι και η Ελλάδα με την εξαγορά της Εμπορικής από την Credit Agricole και της Finansbank από την Εθνική να δείχνουν το δρόμο.

Παρά τη μεταστροφή, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αποτελεί αποδέκτη ψιχίων από την πίτα των άμεσων ξένων επενδύσεων καθώς από τα 910 δισ. δολάρια μόλις 5,4 δισ. δολάρια βρήκαν...το δρόμο για την Ελλάδα.

Ενδεικτικό της περιορισμένης ελκυστικότητας της ελληνικής οικονομίας αλλά και της παράλληλης ασθενούς εξωστρέφειάς της είναι ότι στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας όπου οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις κυριαρχούσαν στο παγκόσμιο σκηνικό, η Ελλάδα απέσπασε μόλις 13,8 δισ. δολαρίων εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων σε σύνολο 6,836 τρισ. δολαρίων που μοιράστηκαν οι 30 χώρες του ΟΟΣΑ.

Στη σχετική κατάταξη, η Ελλάδα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση με την Ισλανδία να έπεται και να πρωταγωνιστούν οι ΗΠΑ με 1,637 τρισ. δολάρια και το δίδυμο Βέλγιο- Λουξεμβούργο να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 1,188 τρις δολάρια. Στην έβδομη θέση από το τέλος βρίσκεται άλλωστε η χώρα μας και στον πίνακα των 8,078 τρισ. δολαρίων εκροών άμεσων ξένων επενδύσεων, με μόλις 10,7 δισ. δολάρια.

Στο διάστημα 1997-2006, το ”πρότυπό” μας, η Ιρλανδία δέχθηκε άμεσες ξένες επενδύσεις 88,5 δισ. δολαρίων και πραγματοποίησε επενδύσεις 90,1 δισ. δολαρίων!

Η δυναμική ανάπτυξη στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, η ισχυρή αύξηση των εταιρικών κερδών, τα σχετικά χαμηλά επιτόκια, οι υψηλές τιμές των μετοχών – παρά τις όποιες διορθώσεις- αλλά και οι γενικά υψηλές τιμές στον κλάδο του real estate σε συνδυασμό με τη χαμηλή πτήση του δολαρίου, αποτελούν σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, τους βασικότερους παράγοντες για τη μεγάλη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Δεν παραγνωρίζεται παράλληλα η δράση των hedge funds και των private equity funds. Μάλιστα ο Οργανισμός προβλέπει εκρηκτική άνοδο των εξαγορών και συγχωνεύσεων στη διάρκεια του τρέχοντος έτους σταθμίζοντας τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές αλλά και τα αποτελέσματα των πρώτων μηνών του 2007.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαϊου 2007, οι εκροές για εξαγορές και συγχωνεύσεις από χώρες του ΟΟΣΑ έφτασαν τα 428,517 δισ. δολάρια και οι προβολές του Οργανισμού δείχνουν διαμόρφωσή τους στα 1,028 τρισ. δολάρια για το σύνολο του έτους. Το υψηλότερο επίπεδο είχε καταγραφεί το 2000 με εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας 1,166 τρισ. δολαρίων.

Μετά την πτώση που ακολούθησε και ως προς τον αριθμό και ως προς το μέγεθος των deal (από τις 7.799 εξαγορές και συγχωνεύσεις μέσου μεγέθους 149,6 εκατ. δολαρίων το 2000 στις 5.061 μέσης αξίας 83,5 εκατ. ευρώ το 2004) καταγράφεται αύξηση και του μέσου μεγέθους φέτος με αναρρίχηση σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα στα 174,4 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία πενταμήνου.

Ομοίως και στις εισροές από εξαγορές και συγχωνεύσεις στις χώρες του ΟΟΣΑ. Από τα 1,136 τρισ. δολάρια του 2000, φέτος προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 1,033 τρισ. δολάρια (430,47 δισ. δολάρια στο πεντάμηνο) όταν πέρυσι ήταν 818 δισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v