Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικές κινήσεις στη Wall Street

Μικτά πρόσημα στη Wall Street. Ισχυρές πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο. Απογοήτευσαν τα οικονομικά στοιχεία. Κρίσιμες οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Προβληματίζει η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Ανέκαμψε το ευρώ από το χαμηλό δύο ετών έναντι του δολαρίου.

Οριακά κέρδη σημείωσε ο δείκτης Dow Jones ενώ υποχώρησαν οι δείκτες S&P και Nasdaq.

Η νέα «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου σε χαμηλό τριών ετών καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών. Συγκεκριμένα σήμερα, ο μαύρος χρυσός κινήθηκε χαμηλότερα 2,2% στα 77,10 δολάρια ανά βαρέλι ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να υποχωρεί έως και 3%.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η πίεση που ασκείται στην τιμή του πετρελαίου εντείνει τις ανησυχίες για αποδυνάμωση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Άλλωστε και η υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης στην Ευρωζώνη επιβεβαιώνουν τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης. Ωστόσο, επισημαίνουν οι αναλυτές, η μείωση στις τιμές ενέργειας κρατά σε χαμηλά επίπεδα τον πληθωρισμό και επιτρέπει στις Κεντρικές Τράπεζες σε Ιαπωνία και Ευρώπη να προχωρήσουν σε μέτρα επέκτασης της ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Παράλληλα, η διατήρηση του πληθωρισμού κάτω από τους στόχους των κεντρικών Τραπεζών (2% για Fed) ευνοεί τη ζήτηση για κρατικά ομόλογα με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να υποχωρεί κατά μία μονάδα βάσης στο 2,34% και η απόδοση του 30ετούς να σημειώνει πτώση κατά δύο μονάδες στο 3,05%.

Επιπλέον οι επενδυτές κινήθηκαν σήμερα επιφυλακτικά ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ όπου αναμένεται οι Ρεπουμπλικάνοι να κερδίσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Εάν αυτό συμβεί τότε το έργο της κυβέρνησης Ομπάμα θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο καθώς οι Δημοκρατικοί δε θα έχουν τον έλεγχο σε κανένα από τα δύο Σώματα (Βουλή Αντιπροσώπων και Γερουσία).

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,10% στις 17.383,64 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,29% στις 2.012,03 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,33% στις 4.623,64 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, οι ισχυρότερες πιέσεις – όπως ήταν αναμενόμενο- ασκήθηκαν στον ενεργειακό κλάδο με τις μετοχές των Exxon Mobil και Chevron να υποχωρούν 0,8% και 1,2% αντίστοιχα.

Αντίστοιχα η μετοχή της Priceline σημείωσε πτώση 9,3% μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων εσόδων για το δ’ τρίμηνο.

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν 0,6% το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ και το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε 7,6% κατά την ίδια περίοδο.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,46 δολ., σημειώνοντας πτώση 1,60% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola υποχώρησε 0,4% στα 21,62 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχώρησε από το υψηλό επτά ετών έναντι του ιαπωνικού νομίσματος καθώς η ισοτιμία διαμορφώθηκα στα 113,52 γεν. Αντίστοιχα το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα και σε σχέση με το ευρώ- από υψηλό δύο ετών- στο 1,2547 δολ.

Η τιμή του χρυσού κατέγραψε οριακή πτώση μόλις 0,1% στα 1.169 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v