Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό γύρισμα στη Wall μετά τα macro

Ανοδο σημειώνουν οι μετοχές στην αμερικάνικη αγορά μετά τα θετικά στοιχεία για την μεταποίηση τον Οκτώβριο. Nέα ενδοσυνεδριακά ρεκόρ για Dow και S&P 500. Σε υψηλό τεσσάρων ετών σκαρφαλώνει το δολάριο. Βουτιά πάνω από 2% για αργό. Πτώση για χρυσό.

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες στη Wall Street, με τον Dow Jones να διαγράφει τις αρχικές απώλειες που έδειξαν ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Οκτώβριο. 

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,08% στις 17.405 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,37% υψηλότερα στις 4.648 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται 0,29% στις 2.024 μονάδες.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή οι Dow Jones και S&P 500 έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά, μετά την ώθηση από την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι αγορές θα παρακολουθούν στενά τις εκλογές στο Κογκρέσο την Τρίτη. Δημοσκόπηση της Wall Street Journal/NBC δείχνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου με οριακή διαφορά. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην μάχη για την Γερουσία, την οποία ελέγχουν τώρα οι Δημοκρατικοί.

«Η αγορά μπορεί να κάνει ένα μικρό διάλειμμα μετά την πολύ γρήγορη ανάκαμψη τον Οκτώβριο» ανέφερε αναλυτής της Saxo Bank στο Βloomberg. «Aλλά μην περιμένετε μια ακόμα βουτιά. Το momentum είναι ακόμα ισχυρό, η αμερικάνικη οικονομία επιταχύνεται σταδιακά και το ράλι θα συνεχιστεί» πρόσθεσε.

Η δραστηριότητα των μεταποιητικών εταιρειών στις ΗΠΑ αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Οκτώβριο, καθώς οι νέες παραγγελίες ανήλθαν στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα από το Institute of Supply Management, ο δείκτης μεταποίησης ανήλθε στις 59 μονάδες τον Οκτώβριο, από 56,6 τον περασμένο μήνα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ διολισθαίνει έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία του αμερικάνικου νομίσματος με το ευρώ κινείται στο επίπεδο του 1,493.

Σε υψηλό επτά ετών έναντι του γεν αυξήθηκε το δολάριο. Το αμερικάνικο νόμισμα αυξήθηκε 0,99% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στα 112,83 γεν από 112,3 γεν την Παρασκευή.

Ο δείκτης DXY dollar ο οποίος καταγράφει τις κινήσεις του νομίσματος έναντι ενός καλαθιού βασικών ανταγωνιστικών νομισμάτων αυξήθηκε την Δευτέρα 0,3% στις 87,13 μονάδες, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2010. Την Παρασκευή είχε σημειώσει άνοδο 0,9%.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,14% στα 1.169 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 2,52% στα 78,49 δολάρια το βαρέλι.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, άλμα 42% πραγματοποιεί η μετοχή της Sarpient μετά την ανακοίνωση ότι η διαφημιστική Publicis SA θα αγοράσει την αμερικάνικη εταιρεία.

Άνοδο 1,7% σημειώνει η μετοχή της Laboratory. H εταιρεία ανέφερε πως θα αγοράσει την Covance έναντι 5,6 δισ. δολάρια σε μετρητά και μετοχές.

 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v