Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια και deals δίχασαν τη Wall Street

Μικτά πρόσημα στη Wall Street. Νέες πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο. Στο επίκεντρο τα επιχειρηματικά deals και η μεταποίηση στις ΗΠΑ. Σε υψηλό επτά ετών το δολάριο έναντι του γεν. Σε χαμηλό Ιουνίου 2012 το πετρέλαιο. Μικρή πτώση για το χρυσό.

Σε ήπιες ρευστοποιήσεις αλλά και σε επιλέχτηκες τοποθετήσεις, προχώρησαν σήμερα οι επενδυτές μετά τα ιστορικά υψηλά που έπιασαν οι δείκτες Dow Jones και S&P στη τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

Σήμερα οι Dow Jones και S&P υποχώρησαν οριακά ενώ ενισχύθηκε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.

To αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στήριξαν η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση του δείκτη μεταποίησης ISM καθώς και τα εταιρικά deals.

Ωστόσο τους επενδυτές προβλημάτισαν για άλλη μια φορά οι προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης παρόλο που κρίνουν θετικά τις αποφάσεις επέκτασης της ποσοτικής χαλάρωσης από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Οι επενδυτές ανησυχούν καθώς βλέπουν το πετρέλαιο να υποχωρεί. Σήμερα η τιμή του μαύρου χρυσού κινήθηκε κάτω από τα 79 δολάρια ανά βαρέλι (-2,5%) και συγκεκριμένα στα 78,55 δολ., συνέπεια-σύμφωνα με τους αναλυτές- της μειωμένης παγκόσμιας παραγωγής αγαθών.

O Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,14% στις 17.366,24 μονάδες, ο S&P παρέμεινε αμετάβλητος στις 2.018 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,18% στις 4.638,91 μονάδες.

Ο αναλυτής της Saxo Bank, Peter Garny, εκτιμά ότι «η χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης θα πραγματοποιήσει μια μικρή παύση τις επόμενες μέρες καθώς οι δείκτες επέστρεψαν σε νέα ιστορικά υψηλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, επισήμανε, δε θα υπάρξει η μεγάλη πτώση των προηγούμενων ημερών. Τα θεμελιώδη είναι ισχυρά και η αμερικανική οικονομία ανεβάζει σταθερά ταχύτητες».

Στο εταιρικό μέτωπο, η γαλλική Publicis Groupe SA ανακοίνωσε την εξαγορά της Sapient Corp. έναντι 3,7 δισ. δολαρίων, με τη μετοχή της τελευταίας να καταγράφει «άλμα» 42%.

Αντίστοιχα και ο τίτλος της Covance Inc. εκτοξεύτηκε 25% καθώς γνωστοποιήθηκε η εξαγορά του ομίλου από την Laboratory Corp. με τίμημα 6,1 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα τριμήνου των AIG, Time Warner και Walt Disney.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,52 δολ., σημειώνοντας άνοδο 3,60% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola υποχώρησε 0,3% στα 21,65 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο έπιασε υψηλό επτά ετών έναντι του ιαπωνικού νομίσματος καθώς η ισοτιμία διαμορφώθηκα στα 113,85 γεν. Αντίστοιχα το δολάριο κινήθηκε ανοδικά και σε σχέση με το ευρώ, σε υψηλό δύο ετών στο 1,2487 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, το αμερικανικό 10ετές ανήλθε σε υψηλό τριών εβδομάδων καθώς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,36%.

Ο χρυσός υποχώρησε 0,4% στα 1.168 δολ./oz.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v