Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο Dow

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη χρηματιστηριακή εβδομάδα οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου ”χαρίζοντας” στον Nasdaq εβδομαδιαία κέρδη 2,8%. Την ανοδική κίνηση στήριξαν και οι μετοχές των ενεργειακών εταιριών, επηρεασμένες από την ανάκαμψη του ”μαύρου χρυσού”. Κέρδη για Λονδίνο, Παρίσι, σε υψηλό έξι ετών ο DAX 30 στην Φρανκφούρτη.

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη χρηματιστηριακή εβδομάδα οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου ”χαρίζοντας” στον Nasdaq εβδομαδιαία κέρδη 2,8%. Την ανοδική κίνηση στήριξαν και οι μετοχές των ενεργειακών εταιριών, επηρεασμένες από την ανάκαμψη του ”μαύρου χρυσού”.

Το θετικό κλίμα ενισχύθηκε περαιτέρω από την απροσδόκητη αύξηση που σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 0,9%, που ήταν και η μεγαλύτερη βελτίωση από τον Ιούλιο του 2006.

Εξέλιξη η οποία όμως εκτιμάται ότι απομακρύνει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve στο προσεχές διάστημα.

Επίσης, θετικά φαίνεται να επηρέασε την αγορά και η αισιοδοξία των αναλυτών για την περίοδο ανακοινώσεων κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων, καθώς προβλέπεται μέση αύξηση κερδοφορίας 10% για τις εταιρίες του S&P 500, με το ρυθμό βελτίωσης των κερδών τους να επιβραδύνεται στο 8% στο α’ τρίμηνο του 2007.

Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε στις 12.556 μονάδες, με κέρδη 0,33%, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό. Ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,72% και έκλεισε σε υψηλό έξι ετών, στις 2.502 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σημειώνοντας νέο υψηλό 5 ετών, στις 1.430 μονάδες με άνοδο 0,49%.

Από το επιχειρηματικό πεδίο, με σημαντικά κέρδη έκλεισε η μετοχή της Sirius Satellite Radio εν μέσω φημών για συγχώνευσή της με την XM Satellite Radios.

Ενισχυμένη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση και η μετοχή της Exxon Mobil, ακολουθώντας την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Advanced Micro Devices, η οποία ανακοίνωσε ότι η κερδοφορία της στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο θα είναι σημαντικά χαμηλότερη, γεγονός που οδήγησε τις Citigroup, Prudential, Bear Stearns, Goldman Sachs, Morgan Stanley να υποβαθμίσουν της συστάσεις τους για την μετοχή της.

Υποχώρηση σημείωσε και η μετοχή της Apple, παρά τα κέρδη που κατέγραψε αρχικά, μετά την ανακοίνωση κυκλοφορίας του νέου προϊόντος της iPhone.

Πτωτικά κινήθηκε επίσης η μετοχή της SAP που ανακοίνωσε πωλήσεις αδειών λογισμικού χαμηλότερες των εκτιμήσεων της αγοράς, καθώς και η μετοχή της Intel.

Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου που έκλεισε πολύ κονά στο πρωινό υψηλό και συγκεκριμένα στα 52,99 δολάρια το βαρέλι, με συνολικά κέρδη της τάξεως του 2,14%. Κέρδη 2,16% κατέγραψε και η τιμή του χρυσού που έκλεισε στα 626,90 δολάρια η ουγκιά.



Το δικαίωμα της 3Ε ενισχύθηκε κατά 0,13% στα 39,08 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο κατά 1,15%, στα 15,77 δολάρια. Κέρδη 1,91% σημείωσε το δικαίωμα της Εθνικής που διαμορφώθηκε στα 9,62 δολάρια.

Ανοδικά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι κυριότερες ευρωαγορές. Ειδικότερα, στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.239 μονάδες, με κέρδη 0,14%, ο CAC 40 στο Παρίσι διαμορφώθηκε στις 5.617,62 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,14%. Ενισχυμένος κατά 0,27% στις 6.705,17 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο DAX 30, κλείνοντας σε υψηλό έξι ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v