Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η FED "προσγείωσε" τη Wall Street

Οι ανησυχίες της FED για την αμερικανική οικονομία πίεσαν χαμηλότερα τους δείκτες της Wall ενώ οι επενδυτές προχώρησαν σε μερικές ρευστοποιήσεις των κερδών των τελευταίων ημερών. Μικτές τάσεις στις ευρωαγορές.

Οι ανησυχίες της FED για την αμερικανική οικονομία πίεσαν χαμηλότερα τους δείκτες της Wall με τους επενδυτές να προχωρούν σε μερικές ρευστοποιήσεις των κερδών των τελευταίων μηνών.

Συγκεκριμένα σε αρνητικό έδαφος γύρισε, μισή σχεδόν ώρα πριν το τέλος της συνεδρίασης, η Wall Street καθώς η δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed στις 28 και 29 Απριλίου φαίνεται να "προσγείωσε" τον αρχικό αγοραστικό ενθουσιασμό των επενδυτών που βασιζόταν στην απόφαση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Bank of America κατά 13,5 δισ. δολάρια.

Παρα ταύτα ισχυρές πιέσεις δέχτηκε ο τραπεζικός κλάδος με τη Citigroup να σημειώνει πτώση 2,2%, η JP Morgan 3.6% και μόνη τη μετοχή της Bank of America να καταγράφει κέρδη 1,7%.

Στα θετικά της ημέρας, οι δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Τ. Geithner που υποστήριξε πως το τραπεζικό σύστημα βελτιώνεται και πως πλέον οι διοικήσεις των τραπεζών ακολουθούν συντηρητική πολιτική στις επενδύσεις τους.

Επιπλέον, υπενθύμισε πως όποτε θεωρηθεί απαραίτητο υπάρχουν 124 δισ. δολ. που θα μπορούσαν να διατεθούν άμεσα προς ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος.

Παράλληλα αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι τίτλοι ενέργειας στη Wall μετά την εντυπωσιακή σημερινή άνοδο της τιμής του πετρελαίου σε υψηλά 6 μηνών.

Στον αντίποδα, η δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της FED που απογοήτευσε τους επενδυτές καθώς μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η πλήρης ανάκαμψη της οικονομίας θα διαρκέσει κοντά 5 χρόνια ενώ η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Η FED επισημαίνει ωστόσο ότι έχουν αρχίσει να φαίνονται στον ορίζοντα κάποια σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας.

Στο μεταξύ άνοδο 3,2% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου διαμορφούμενη στα 62 δολάρια ανά βαρέλι.

Το δικαίωμα της 3Ε κατέγραψε κέρδη 5,75%, στα 19,86 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε 1,2%, στα 5 δολάρια. Άνοδος 2,48% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,85 δολάρια.

Από πλευράς δεικτών, ο Dow Jones υποχώρησε 0,62% στις 8.422,04 μονάδες, ο S&P 500 χαμηλότερα κατά 0,51% στις 903,47 μονάδες και ο Nasdaq με πτώση 0,39% στις 1.727,84 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 υποχώρησε 0,31% διαμορφούμενος στις 4.468,41 μονάδες ενώ αντίθετα ο DAX 30 ενισχύθηκε 1,6% στις 5.038,94 μονάδες και ο CAC 40 υψηλότερα 0,87% στις 3.303,37 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v