Αγοραστικό ενδιαφέρον στις αγορές ομολόγων

Θετικά επηρέασαν τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων η ομιλία Μπλιξ, καθώς και τα δυσμενή στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Στην εγχώρια αγορά εκδηλώθηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, με τις συναλλαγές να διαμορφώνονται στα 2,1 δισ. ευρώ.

Την ομιλία του επικεφαλής των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ ανέμεναν και οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, οι οποίες όμως δεν φάνηκε να επηρεάζονται ιδιαίτερα από τα θετικά μηνύματα για την εξέλιξη του αφοπλισμού του Ιράκ.

Οι τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων κινούνται σε θετικό πρόσημο, ενώ θετικά έκλεισε και η εγχώρια δευτερογενής αγορά. Την αγορά ομολόγων επηρέασαν θετικά και τα δυσμενή στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, στην εγχώρια δευτερογενή αγορά, εμφανίστηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ το γερμανικό δεκαετές ομόλογο κατέρριψε νέο ιστορικό ρεκόρ. Το σύνολο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 2,151 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,4 δισ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς και τα 1.751 εκατ. ευρώ εντολές πώλησης.

Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στα δεκαετή ομολόγα (λήξεως Μαϊου 2012) με 325 εκατ. ευρώ και στη νέα έκδοση δεκαετών τίτλων (Μαϊου 2013) με 230 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 0,205% με την απόδοση του ελληνικού ομολόγου να διαμορφώνεται στο επίπεδο του 4,07% και αυτή των γερμανικών στο 3,92%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις βραχυχρόνιες περιόδους σημείωσαν υποχώρηση. Ετσι, το επιτόκιο μίας ημέρας μειώθηκε στο 3,10%. Αμετάβλητο στο 3,10% παρέμεινε το επιτόκιο στη διάρκεια των δύο ημερών. Αντίθετα, με άνοδο στο 2,65% έκλεισε το επιτόκιο euribor στη διάρκεια του ενός μηνός και αμετάβλητο στο 2,36% παρέμεινε το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v