Ο Πάουελ δε ”βοηθά” τα ομόλογα

Η απλή αναφορά Πάουελ ότι ”οι ιρακινοί προσπάθησαν να συνεργασθούν με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ”, συνέβαλε στην άνοδο των τιμών των μετοχών και δημιούργησε αντίθετες τάσεις στις αγορές ομολόγων, οι τιμές των οποίων ακολουθούν πτωτικές τάσεις.

Το ”κλίμα” που έχει δημιουργηθεί από την ομιλία του αμερικανού υπουργού εξωτερικών και οι αποδείξεις που κατέθεσε για την ενοχή του Ιράκ, δεν ευνοούν τις αγορές ομολόγων.

Οπως επισημαίνουν παρατηρητές της αγοράς, η απλή αναφορά Πάουελ ότι ”οι ιρακινοί προσπάθησαν να συνεργαστούν με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ”, συνέβαλε στην άνοδο των τιμών των μετοχών και δημιούργησε αντίθετες τάσεις στις αγορές ομολόγων, οι τιμές των οποίων κινούνται πτωτικά.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά, οι τάσεις ήταν επίσης πτωτικές. Οι συναλλαγές στην ΗΔΑΤ ανήλθαν στα 2,553 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 832 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς και τα 1,721 δισ. ευρώ εντολές πώλησης.

Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στα δεκαετή ομόλογα (λήξεως Mαϊου 2012) με 326 εκατ. ευρώ, καθώς και στα 20ετή ομόλογα με 370 εκατ ευρώ. Το περιθώριο διευρύνθηκε περαιτέρω στο επίπεδο του 0,26% με την απόδοση του ελληνικού ομολόγου να διαμορφώνεται στο επίπεδο του 4,32% και αυτή των γερμανικών στο 4,06%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις βραχυχρόνιες περιόδους κινήθηκαν πτωτικά. Ετσι, το επιτόκιο μίας ημέρας υποχώρησε στο 2,80%.

Οριακή υποχώρηση στο 2,80% σημείωσε το επιτόκιο στη διάρκεια των δύο ημερών, όσο και το επιτόκιο euribor διάρκειας ενός μήνα, το οποίο διαμορφώθηκε στο ίδιο επίπεδο. Με υποχώρηση στο 2,61% έκλεισε το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v