Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ιστορικό χαμηλό η απόδοση του ισπανικού 10ετούς

Κάτω από το 1% για πρώτη φορά η απόδοση του 10ετούς ισπανικού κρατικού ομολόγου. Πιέσεις και στα yields των υπολοίπων ευρωπαϊκών ομολόγων. Η προσοχή στις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών αλλά και στην πορεία του πληθωρισμού.

Οι προσδοκίες για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο και μια πτώση στις τιμές του πετρελαίου που επηρεάζει αρνητικά τον πληθωρισμό, πιέζουν χαμηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, με του ισπανικού 10ετούς μάλιστα να υποχωρεί σε ιστορικό χαμηλό, κάτω από το 1%.

Λίγες ημέρες αφότου η Βρετανία αποφάσισε την μείωση των επιτοκίων της για πρώτη φορά από το 2009, στον απόηχο του Brexit, κορυφαίο στέλεχος της Τράπεζας της Βρετανίας έγραψε στους Times ότι είναι πιθανό να χρειαστεί και περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, στην περίπτωση που οι προοπτικές της βρετανικής οικονομίας επιδεινωθούν περαιτέρω.

Την ίδια ώρα, αναλυτές υποστηρίζουν πως η πτώση στις τιμές του πετρελαίου εν μέσω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τον υπερκορεσμό της αγοράς, πιέζει επίσης τα yields των ομολόγων, καθώς επιβαρύνει τις προοπτικές του πληθωρισμού.

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων κινούνται χαμηλότερα και λόγω της επιβράδυνσης –λόγω θερινών διακοπών- των δημοπρασιών.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο -0,13%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 1,11%, του ισπανικού υποχωρεί στο 0,976% και του πορτογαλικού στο 2,81%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται στο 8,30%, του 5ετούς στο 9,51% και του 3ετούς στο 7,75%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v