Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μηδένισε» για πρώτη φορά η απόδοση του γερμανικού 10ετούς

Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος προκαλεί κλυδωνισμούς και βύθιση στις αποδόσεις των «ασφαλών λιμένων». Ακόμα και σε οριακά αρνητικό έδαφος πέρασε για πρώτη φορά το γερμανικό 10ετές. Συνεχίζεται η βουτιά της στερλίνας.

Αρνητικό πρόσημο, για πρώτη φορά στην ιστορία, εμφανίζει η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι πλέον οι επενδυτές πληρώνουν το γερμανικό κράτος για να αγοράσουν και τους 10ετείς τίτλους. 

Το τελευταίο διάστημα, οι αποδόσεις των bunds καταρρίπτουν το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο, καθώς η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία αλλά και οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών οδηγούν τους επενδυτές μαζικά στην αναζήτηση «ασφαλών καταφυγίων», όπως το bund, τα βρετανικά ομόλογα και το γεν.

Το yield του 10ετούς bund άγγιξε το -0,02%, από 0,6% που ήταν στην αρχή του έτους, ενώ σε ιστορικά χαμηλά κινούνται και οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων.

Σε μια πρώτη αντίδραση από την πλευρά της Γερμανίας, ο εκπρόσωπος του γερμανικό «ΟΔΔΗΧ», δήλωσε πως τα γερμανικά κρατικά ομόλογα παραμένουν εξαιρετικά εμπορεύσιμα, συμπληρώνοντας πως η στρατηγική του είναι μακροπρόθεσμη και το τρέχον επίπεδο των αποδόσεων παίζει δευτερεύοντα ρόλο.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων της, η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα μέχρι οι αποδόσεις να υποχωρήσουν στο επίπεδο του επιτοκίου καταθέσεων, δηλαδή στο -0,4%.

Η ζήτηση για τα γερμανικά ομόλογα, το μεγαλύτερο «ασφαλές καταφύγιο» της Ευρώπης, έχει εκτιναχθεί λόγω της νευρικότητας που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στις παγκόσμιες αγορές.

Το ράλι στα ομόλογα επιταχύνθηκε μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία ουσιαστικά εξαϋλώνουν τις όποιες πιθανότητες αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων αυτόν τον μήνα. Οι επενδυτές στράφηκαν στην «ασφάλεια» του κρατικού χρέους και εν αναμονή του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως μια ψήφος υπέρ του Brexit θα δώσει νέα ώθηση στα βρετανικά ομόλογα, καθώς θα αναγκάσει την Τράπεζα της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκιά της για να ενισχύσει την ανάπτυξη.

Πτώση 1% της στερλίνας έναντι του γεν 

Εν τω μεταξύ, σε «κλοιό» πιέσεων βρίσκονται τόσο η στερλίνα όσο και το ευρώ εν όψει του δημοψηφίσματος, με το γεν να κάνει νέο ράλι. Το ιαπωνικό νόμισμα, που επίσης θεωρείται «ασφαλές καταφύγιο», τείνει να κινείται ανοδικά σε περιόδους περιορισμένης διάθεσης για τοποθετήσεις σε τίτλους υψηλότερου κινδύνου.

Η στερλίνα υποχωρεί σε χαμηλό τριών ετών έναντι του γεν και δυο μηνών έναντι του δολαρίου, ενώ στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2013 υποχωρεί το ευρώ έναντι του γεν.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας προειδοποίησε εκ νέου για την ενίσχυση του γεν, λέγοντας πως θα «απαντήσει αποφασιστικά», αν επιμείνουν οι ταχείες και κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά ξένου συναλλάγματος.

Ο Τάρο Άσο δήλωσε επίσης πως θα παρακολουθήσει στενά το βρετανικό δημoψήφισμα, δεδομένης της πιθανότητας να δημιουργηθεί πρόβλημα στις παγκόσμιες χρηματαγορές.

Συνεδριάζουν οι Κεντρικές Τράπεζες

Εξάλλου, αυτήν την εβδομάδα συνεδριάζουν οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας.

Η Fed, στην σημερινή και αυριανή της συνεδρίαση, αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, ωστόσο η επανεμφάνιση της αδυναμίας στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία αντισταθμίζει την όποια ώθηση θα μπορούσε να δώσει η απόφαση για διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής για μεγαλύτερο διάστημα.

«Ο γενικός τόνος στις αγορές συνάδει με την άποψη ότι το κλίμα στις αγορές έχει επιβαρυνθεί από την αυξανόμενη πιθανότητα ενός Brexit», σύμφωνα με τον οικονομολόγο της RBC Capital Markets, Sam Hill. Κατά τον ίδιο, οι δημοσκοπήσεις φαίνεται να δείχνουν τώρα πως αυτοί που ήταν αναποφάσιστοι τώρα δείχνουν μεγαλύτερη πιθανότητα να στηρίξουν την έξοδο από την ΕΕ.

Οι αγορές εκτός Ευρώπης δίνουν τώρα μεγαλύτερη σημασία στους ενδεχόμενους κινδύνους ενός "Brexit". Η Goldman Sachs εκτιμά πως τα options του S&P 500 υποδηλώνουν πως οι επενδυτές αρχίζουν να προεξοφλούν αυτές τις ανησυχίες, και πως τα options του συναλλάγματος «προεξοφλούν μια σημαντικά αυξημένη αστάθεια για έναν μήνα, σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από την παγκόσμια οικονομική κρίση».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v