Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια ανάσα από το ιστορικό χαμηλό η απόδοση του bund

Κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% η απόδοση του 10ετούς bund, εν όψει λήξεων ομολόγων. Τίτλους ύψους 11 δισ. ευρώ δημοπρατούν αυτήν την εβδομάδα Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία και Ιρλανδία.

Στο χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους και κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 0,05%, υποχωρούν οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, με τους αναλυτές να παραπέμπουν σε μια σειρά λήξεων τίτλων που θα μπορούσαν σύντομα να πιέσουν τα κόστη δανεισμού σε νέα χαμηλά-ρεκόρ.

Σύμφωνα με το Reuters, το ποσό του ρευστού που θα επιστρέψει πίσω στους επενδυτές αυτήν την εβδομάδα ανέρχεται στα 55 δισ. ευρώ, ποσό πενταπλάσιο του χρέους που έχει προγραμματιστεί να πωληθεί μέσω νέων ομολόγων, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης στις δευτερογενείς αγορές οι οποίες ήδη στηρίζονται από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Τα γερμανικά ομόλογα αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος των ροών αυτών, σε μια περίοδο που οι επενδυτές είναι ήδη νευρικοί λόγω των οικονομικών και πολιτικών ρίσκων, κυρίως σε Ισπανία και Ελλάδα.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund υποχωρούσε έως το 0,075%, οριακά υψηλότερα από το ιστορικό χαμηλό του 0,05%., ενώ η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου διαμορφώνεται στο 1,31%, του ισπανικού στο 1,52% και του πορτογαλικού στο 3,19%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται στο 9,03%, του 5ετους στο 9,84% και του 3ετούς στο 10,08%.

Σημειώνεται πως αυτήν την εβδομάδα η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία προχωρούν σε δημοπρασίες ομολόγων συνολικού ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v