Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιούνται οι αποδόσεις των ομολόγων

Μετά από μια εβδομάδα έντονων διακυμάνσεων, η αγορά ομολόγων της Ευρώπης σταθεροποιείται.

Σταθεροποιητικά κινείται η αγορά των ευρωπαϊκών ομολόγων, μετά από μια εβδομάδα έντονων διακυμάνσεων που αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για την διαμόρφωση των αποδόσεων των γερμανικών τίτλων κοντά στο μηδέν.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινείται στο 0,10%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 1,35%, του ισπανικού στο 1,57% και του πορτογαλικού στο 3,23%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 9,17%, του 5ετούς στο 10,17% και του 3ετούς στο 10,83%.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, πριν από έναν χρόνο, όταν τα bunds υπέστησαν το μεγαλύτερο «ξεπούλημα» στην ιστορία, η επίπτωση έγινε αισθητή και πέραν της ευρωζώνης. Οι αποδόσεις των ομολόγων άλλων χωρών έπρεπε να προσαρμοστούν υψηλότερα, ενώ ορισμένοι επενδυτές κατοχύρωσαν κέρδη τότε στις αγορές υψηλότερων αποδόσεων προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες από τους γερμανικούς τίτλους.

Η εμπειρία αυτή έκανε τους ομολογιούχους πιο επιφυλακτικούς στην απορρόφηση ομολόγων ύψους 13,5 δις. ευρώ που εξέδωσαν αυτήν την εβδομάδα Πορτογαλία, Ισπανία και ιταλία, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να αυξηθούν αρκετά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v