Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα τα yields των ελληνικών ομολόγων μετά την S&P

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας οδηγεί σε μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Η αναβάθμιση-έκπληξη της Ελλάδας από τη Standard & Poor's παρέχει στήριξη στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του τριετούς να υποχωρεί κατά 9 μ.β.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 3ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 13,48%, του 5ετούς στο 11,2% και του 10ετούς στο 9,54%.

H S&P αναβάθμισε την Παρασκευή την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε "B-" από "CCC+", θέτοντας σταθερό outlook στην αξιολόγηση. Στην έκθεσή του ο οίκος ανέφερε ότι παρά τα πολλαπλά σοκ η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από ό,τι ανέμενε, σημειώνοντας ότι έως τα τέλη Μαρτίου, παρά τις διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, αναμένεται να υλοποιηθούν οι όροι της αξιολόγησης, ανοίγοντας τον δρόμο για ελάφρυνση χρέους.

Η αξιολόγηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Η μεταβλητότητα των τιμών, ωστόσο, παραμένει εντονότατη, σε μια αγορά που θεωρείται από τις πιο "ρηχές" του κόσμου. Χαρακτηριστικό είναι πως τις πρώτες δύο εβδομάδες του 2016 οι συναλλαγές στην ΗΔΑΤ ανήλθαν σε μόλις 35 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές σημειώνουν πως η ελληνική είναι μια αγορά που προσελκύει μόνο τους εξειδικευμένους επενδυτές.

Την ίδια ώρα, σταθεροποιητική είναι η εικόνα στα ομόλογα της υπόλοιπης Ευρώπης, με την απόδοση του 10ετούς bund να διαμορφώνεται στο 0,48%, του ιταλικού 10ετούς ομολόγου στο 1,57%, του ισπανικού στο 1,75% και του πορτογαλικού στο 2,83%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v