Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από το 10% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

Υπό πίεση τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, κυρίως λόγω των ανησυχιών για τους τραπεζικούς κλάδους της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Ασφαλιστικό και αξιολόγηση συνεχίζουν να προβληματίζουν τους επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα.

Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές και οι αναταράξεις που προκαλεί στην ελληνική κοινωνία το θέμα του ασφαλιστικού στέλνουν και πάλι στα ύψη τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με του 10ετούς να διαμορφώνεται πάνω από το 10% και του 3ετούς να ξεπερνά και το 13%.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου ενισχύεται στο 10,28%, του 5ετούς στο 12,03% και του 3ετούς στο 13,50%.

Εν τω μεταξύ, πιέσεις δέχονται και τα πορτογαλικά και ιταλικά ομόλογα, λόγω των προβλημάτων στους τραπεζικούς τομείς των δυο χωρών.

Η Λισαβόνα και η ΕΚΤ έχουν δεχθεί εντονότατες επικρίσεις από τους ιδιώτες ομολογιούχους της Novo Banco μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας να μεταφέρει ομόλογά της ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ στην «bad bank» Banco Espirito Santo, «αχρηστεύοντας» στην ουσία την επένδυσή τους.

Την ίδια ώρα, η Ρώμη, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης της ευρωζώνης το 2011-2012, έρχεται τώρα αντιμέτωπη με ανησυχίες για μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 200 δις. ευρώ που είναι απίθανο να αποπληρωθούν. Η εξέλιξη αυτή έχει ήδη πιέσει τις ιταλικές τραπεζικές μετοχές 24% χαμηλότερα από την αρχή του έτους.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,60%, του πορτογαλικού στο 2,92% και του ισπανικού στο 1,76%.

Σε χαμηλά οκτώ μήνων (0,381%) διαμορφώνεται η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund, έναντι 0,48% νωρίτερα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v