Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς το 10% το ελληνικό 10ετές

Μαζική στορφή των επενδυτών στο "ασφαλές καταφύγιο" των γερμανικών ομολόγων, λόγω της νέας πτώσης στις τιμές του πετρελαίου. Η προσοχή στρέφεται στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ. Οι εξελίξεις σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης συντηρούν σε υψηλό επίπεδο τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2015 διολισθαίνει η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund, καθώς η νέα πτώση στην τιμή του πετρελαίου στρέφει την προσοχή των επενδυτών στις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει αύριο και δεν αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες, μετά τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων και την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που αποφάσισε στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Όμως, η πτώση της τιμής του πετρελαίου, που ξεπερνά το 30% από τις 3 Δεκεμβρίου –όταν συνεδρίασε για τελευταία φορά η ΕΚΤ- κάνει πολλούς να θεωρούν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας τους επόμενους μήνες προκειμένου να πετύχει τον στόχο για πληθωρισμό γύρω στο 2%. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες επιβεβαίωσαν πως ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 0,2% στην ευρωζώνη.

Όπως σχολιάζει ο αναλυτής της DZ Bank, Daniel Lenz, «υπάρχουν εικασίες πως η ΕΚΤ, αν και δεν θα ανακοινώσει νέα μέτρα αύριο, ωστόσο θα αφήσει νύξεις για νέα μέτρα στην περίπτωση που συνεχίσει να μειώνεται ο πληθωρισμός».

Η απόδοση του 10ετού γερμανικού bund υποχωρεί έως το 0,41%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαϊου του 2015, ενώ οι αποδόσεις των 2ετών και 5ετών bunds υποχωρούν στο -0,4% και -0,2% αντίστοιχα, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Δεκεμβρίου.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι αποδόσεις των 10ετών bunds έχουν υποχωρήσει κατά 20 μ.β. από την αρχή του έτους, λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και των ανησυχιών για την κινεζική οικονομία, που δημιουργούν αναταράξεις στις αγορές και δίνουν ώθηση στη ζήτηση για «ασφαλή καταφύγια», όπως τα ομόλογα.

Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις και των υπολοίπων ευρωπαϊκών ομολόγων –πλην των ελληνικών.
Το yield του ιταλικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,53%, του ισπανικού στο 1,66% και του πορτογαλικού στο 2,78%.

Αντιθέτως, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα, λόγω των εξελίξεων σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και την επερχόμενη αξιολόγηση.

Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου προσεγγίζει το 10% καθώς καταγράφει άνοδο 67 μονάδων βάσης στο 9,92%, του 5ετούς στο 10,37% και του 3ετούς πλησιάζει το 11% (στο 10,92% αυτήν την ώρα).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v