Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα οι αποδόσεις των ομολόγων

Οι αναλυτές περιμένουν τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, προεξοφλώντας με πιθανότητα 50% μείωση του επιτοκίου καταθέσεων τον Μάρτιο. Αξιολόγηση και χρέος κρατούν σε υψηλό επίπεδο τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων.

Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων μετά από μια ιδιαίτερα «δραστήρια» εβδομάδα σε ότι αφορά τις δημοπρασίες κρατικών ομολόγων, με τους επενδυτές να αναμένουν τις αξιολογήσεις των S&P και Moody's για την πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου και της Πορτογαλίας, αλλά και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η προσοχή στρέφεται στις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τους αναλυτές να αναμένουν περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, λόγω των δυσμενών προοπτικών για τον πληθωρισμό και της συνεχιζόμενης πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Μάλιστα, αν και οι αγορές δεν αναμένουν η ΕΚΤ να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης, ωστόσο προεξοφλούν πιθανότητα 50% για μείωση του επιτοκίου καταθέσεων τον Μάρτιο.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund υποχωρεί στο 0,48%, του ιταλικού 10ετούς ομολόγου στο 1,53%, του ισπανικού στο 1,74% και του πορτογαλικού στο 2,66%.

Σημειώνεται ότι εβδομάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο και Σλοβακία προχώρησαν σε δημοπρασίες ομολόγων ύψους περίπου 39 δις. ευρώ, το υψηλότερο ποσό από τον Μάιο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Commerzbank.

Στην Ελλάδα, το θέμα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, της διευθέτησης του ζητήματος του χρέους, το ασφαλιστικό και οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό μετά την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, διατηρούν σε υψηλό επίπεδο τις αποδόσεις των ομολόγων.

Το yield του 3ετούς τίτλου ενισχύεται στο 9,51%, του 5ετούς στο 9,02%, ενώ του 10ετούς διαμορφώνεται στο 8,72%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v