Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 9 ετών το spread των αποδόσεων γερμανικών-αμερικανικών 2ετών ομολόγων

Η διαφοροποίηση της νομισματικής πολιτικής της Fed από αυτήν της ΕΚΤ οδηγεί σε διεύρυνση της διαφοράς των αποδόσεων μεταξύ των γερμανικών και των αμερικανικών ομολόγων.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των αμερικανικών και των γερμανικών διετών ομολόγων διευρύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών, καθώς οι επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών στις δυο πλευρές του Ατλαντικού με τις δηλώσεις τους δείχνουν με έμφαση την διαφοροποίηση της νομισματικής πολιτικής ΕΕ και ΗΠΑ.

Χθες η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν έκανε λόγο για καλές επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί τα αμερικανικά επιτόκια να αυξηθούν τον Δεκέμβριο. Μια ημέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι επανέλαβε πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα επανεξετάσουν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον επόμενο μήνα και πως είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να αναλάβουν δράση.

Η αγορά εκτιμά τώρα πως υπάρχουν πιθανότητες μεγαλύτερες του 50% ότι η ΕΚΤ θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια καταθέσεών της, ενώ υπάρχει πιθανότητα διεύρυνσης ή επέκτασης του τρέχοντος προγράμματος αγοράς ομολόγων της, το οποίο λήγει τον Σεπτέμβριο του 2016

Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού bund παραμένει στο -0,32%, ενώ η απόδοση του 10ετούς bund ενισχύεται στο 0,61%.

Στο 1,57% η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, στο 1,76% του ισπανικού και στο 2,54% του πορτογαλικού, ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 7,89%, του 5ετούς στο 7,50% και του 3ετούς στο 8,04%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v