Νέο ιστορικό χαμηλό για το γερμανικό bund

Συνεχίζεται η υποχώρηση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, με τα γερμανικά να καταγράφουν νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,40%. Κάτω του 10% υποχωρεί η απόδοση του ελληνικού 3ετούς τίτλου.

Οι κινήσεις των επενδυτών δείχνουν πως παραμένει ισχυρή η ζήτηση για τίτλους σταθερού επιτοκίου παρά την αυξημένη προσφορά και τα ιστορικά χαμηλά στα κόστη δανεισμού.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν πωλήσει κρατικά ομόλογα ύψους άνω των 50 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, με την Ισπανία και την Ιταλία να προχωρούν σε δημοπρασίες τις επόμενες ημέρες. Το ίδιο διάστημα το 2014, οι κυβερνήσεις είχαν πωλήσει ομόλογα ύψους περίπου 44 δισ. ευρώ.

Η αφθονία της προσφοράς, πάντως, δεν οδηγεί σε άνοδο του κόστους δανεισμού, με τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ολλανδία να καταγράφουν ιστορικά χαμηλές αποδόσεις στις δημοπρασίες τους. Οι επενδυτές, όπως σημειώνει το Bloomberg, στοιχηματίζουν πως οι κρατικοί τίτλοι εξακολουθούν να προσφέρουν αξία, ακόμα και εν μέσω των εκτιμήσεων ότι η ΕΚΤ μπορεί να ανακοινώσει ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, το οποίο θα μειώσει το ποσό του χρέους στη δευτερογενή αγορά.

Νωρίτερα σήμερα, η Ισπανία άντλησε 4,7 δισ. ευρώ από δημοπρασίες ομολόγων λήξεως το 2017 και το 2022, με επιτόκιο 0,849% για τους πενταετείς τίτλους, ενώ χθες η Ιταλία προχώρησε σε πώληση 30ετών ομολόγων μέσω τραπεζών.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 0,405%, ενώ αυτήν την ώρα κινείται στο 0,417%, του 5ετούς στο -0,032% και του 2ετούς στο -0,139%, ενώ η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, που χθες άγγιξε το ιστορικό χαμηλό του 1,706%, διαμορφώνεται αυτήν την ώρα στο 1,73%. Στο 1,57% η απόδοση του 10ετούς ισπανικού τίτλου και στο 2,64% του πορτογαλικού.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων –που όμως παραμένουν σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα. Η απόδοση του 3ετούς τίτλου υποχωρεί στο 9,51%, του 5ετούς στο 9,19% και του 10ετούς στο 8,82%.

Τα ομόλογα της ευρωζώνης έχουν κάνει ράλι το τελευταίο έτος, καθώς η ΕΚΤ ενίσχυσε το πρόγραμμά της για τόνωση της ρευστότητας, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την κατρακύλα του πληθωρισμού. Η Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει ήδη μειώσει το επιτόκιο καταθέσεών της κάτω του μηδενός, άρχισε να εφαρμόζει πρόγραμμα στοχευμένων δανείων και αγοράς καλυμμένων ομολογιών και ABS, ενώ είναι έτοιμη να αρχίσει να αγοράζει και κρατικά ομόλογα, όπως δήλωσε σε χθεσινή του συνέντευξη στην Die Zeit ο Μάριο Ντράγκι.

Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας έλαβε την απροσδόκητη απόφαση να τερματίσει το «πλαφόν» που είχε επιβάλει στην ισοτιμία φράγκου-ευρώ, ενώ μείωσε και το επιτόκιό της στο -0,75%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v