Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των ευρωομολόγων

Οι επενδυτές εκτιμούν πως, λόγω των απογοητευτικών στοιχείων που ανακοινώνουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ακόμα και τον Σεπτέμβριο σημαντικές κινήσεις για τόνωση της ρευστότητας. Σε ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, καθώς τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται οδηγούν τους επενδυτές στο να στοιχηματίσουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης στον τομέα της μεταποίησης της Γαλλίας υποχώρησε, ενώ ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος GfK δείχνει πτώση στο 8,6 τον Σεπτέμβριο, από 8,9 τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα τώρα οι επενδυτές να αναμένουν σημαντικές ανακοινώσεις από την ΕΚΤ, ακόμα και στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου υποχωρούσε κατά 8 μ.β. στο 2,09%, έχοντας νωρίτερα αγγίξει το 2,083%, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το 1993, όταν το Bloomberg άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία.

Στο χαμηλό ρεκόρ του 0,915% υποχωρούσε η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, η απόδοση του γαλλικού 10ετούς κινούνταν χαμηλότερα στο 1,244% και του ιταλικού στο 2,362%.

Πτωτικά κινούνται επίσης οι αποδόσεις των 10ετών αυστριακών, βελγικών, ολλανδικών και φινλανδικών ομολόγων, ενώ του ιρλανδικού τίτλου διαμορφώνεται σε ιστορικό χαμηλό. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου διαμορφώνεται στο 5,55% στο χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v