Solidus: Τι βλέπει για stress tests, ξένα funds και... Ντράγκι

Οι τράπεζες, τα χαρακτηριστικά των funds που επενδύουν στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα των εισηγμένων, το ρίσκο της εγχώριας αγοράς, αλλά και η θετική επίδραση που ενδεχομένως να φέρουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ. Τι εκτιμά ο Σ. Μελαχροινός της Solidus.

Solidus: Τι βλέπει για stress tests, ξένα funds και... Ντράγκι

Διαχειρίσιμα για τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα από τα επικείμενα πανευρωπαϊκά stress tests, καθώς οι περισσότεροι τουλάχιστον συστημικοί όμιλοι θα αποφύγουν την υλοποίηση νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Αυτό επισημαίνει ο επικεφαλής αναλυτής της SOLIDUS Χρηματιστηριακής Σέργιος Μελαχροινός (εικονιζόμενος στη φωτό, βλέπε neoforum.gr), συμπληρώνοντας πως οι εκτιμήσεις για την ανάγκη μεγάλων ΑΜΚ που ακούστηκαν μέσα στο καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα πρόωρες.

Ο κ. Μελαχροινός επίσης προχωρεί και σε σειρά επισημάνσεων γύρω από τις τράπεζες, τα χαρακτηριστικά των funds που επενδύουν στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών, το ρίσκο της εγχώριας αγοράς, αλλά και τη θετική επίδραση που ενδεχομένως να φέρουν στις ελληνικές μετοχές οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μερικές από τις επισημάνσεις του κ. Μελαχροινού είναι οι εξής:

Τραπεζικά stress tests: Μέσα στο καλοκαίρι, οι μετοχές των τραπεζών υποχώρησαν σημαντικά εξαιτίας φημών για τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Νομίζω πως ήταν πολύ πρόωρες τέτοιες εκτιμήσεις. Με βάση το τρέχον περιβάλλον που είναι σαφώς πιο ξεκάθαρο, πιστεύω ότι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες θα υπάρξουν, πλην όμως -στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις- δεν θα είναι τέτοιες που να τις εξαναγκάσουν σε τρίτη αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, τη δεύτερη μέσα στο 2014. Οι περισσότερες τράπεζες πιστεύω ότι θα καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες είτε μέσα από νομοθετικές κινήσεις (βλέπε αναβαλλόμενη φορολογία), είτε με πωλήσεις θυγατρικών τους εταιρειών.

Αποτελέσματα α' εξαμήνου: Αναμένονται αποτελέσματα δύο ταχυτήτων. Θα ήθελα να επισημάνω τις εταιρείες του λιανικού εμπορίου που ισχυροποίησαν τη θέση τους κατά τη διάρκεια της κρίσης (π.χ. Jumbo, Sarantis, Πλαίσιο, Fourlis) και που φαίνεται να έχουν συναντήσει τα χαμηλά τους τουλάχιστον σε επίπεδο κύκλου εργασιών. Τέτοιες εταιρείες βρίσκονται σε ισχυρή θέση, μπορούν να κερδίσουν μερίδια αγοράς στο μέλλον, βελτιώνοντας παράλληλα και την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων τους.

Ευνοημένες επίσης είναι και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν μεγάλο τμήμα των πωλήσεών τους σε δολάρια, λόγω της ανατίμησης του αμερικανικού νομίσματος σε σχέση με το ευρώ.

Ο χαρακτήρας των ξένων επενδυτών: Τα κεφάλαια που επέλεξαν να τοποθετηθούν στο ελληνικό χρηματιστήριο από το καλοκαίρι του 2012 έως και το τέλος του 2013 συγκαταλέγονται στα «πολύ γρήγορα», χαρακτηριστικό των οποίων είναι η ανάληψη σημαντικού κινδύνου και οι απρόβλεπτες ρευστοποιήσεις. Εκεί οφείλονται και οι μεγάλες διακυμάνσεις που παρουσιάζει το Χ.Α. Στην είσοδο των κεφαλαίων αυτών, άλλωστε, οφείλεται και η μεγάλη άνοδος των τιμών στις ελληνικές μετοχές.

Από τα τέλη του 2013 όμως μέχρι σήμερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται, σε γενικές γραμμές, πλάγια, σε ένα εύρος τιμών μεταξύ των 1.050 και των 1.350 μονάδων. Από το Μάρτιο του 2014 και μετά, βλέπουμε μια αλλαγή επενδυτών, με τα πιο επιθετικά funds να μεταβιβάζουν τις θέσεις τους σε περισσότερο μακροχρόνιους επενδυτές.

Αυτό έχει τα καλά του, αλλά και τα κακά του. Έτσι, με τη νέα σύνθεση των επενδυτών, δεν θα δούμε εύκολα τις τόσο μεγάλες διακυμάνσεις του παρελθόντος. Θα πρέπει να ξεχάσουμε τα σενάρια διπλασιασμού των τιμών και εκτιμώ πως οι μεταβολές των τιμών θα είναι περισσότερο ήπιες και πιο διαχειρίσιμες.

Επενδυτικός ορίζοντας: Μέσα στον επόμενο χρόνο δεν γνωρίζουμε αν θα έχουμε (και ποια) κυβέρνηση στην Ελλάδα, όπως επίσης δεν γνωρίζουμε ποια κατάσταση θα επικρατεί στη γειτονιά μας (γεωπολιτικές εξελίξεις). Τέτοιες προβλέψεις είναι πολύ δύσκολες. Νομίζω πως οι επενδυτές θα πρέπει να δουν τα πράγματα κάπως πιο βραχυπρόθεσμα, καθώς η αγορά που κινείται σε συγκεκριμένο εύρος, δίνει κατά καιρούς σημεία εισόδου και εξόδου.

Επίσης, δεν θα πρέπει να εστιάζουμε στο τι έχει μείνει πίσω, αλλά στο τι είναι αυτό που διατηρείται ψηλά. Για να μείνει πίσω μια μετοχή μετά από δύο χρόνια ανόδου, πολύ πιθανόν να υπάρχει λόγος που συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Πάντως, η διατήρηση της παρούσας κυβέρνησης σε συνδυασμό με μια καλή πορεία της οικονομίας στο δεύτερο φετινό εξάμηνο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα καλό χρηματιστηριακό ξεκίνημα το 2015.

Κινήσεις της ΕΚΤ και μετοχές του Χ.Α.: Η μεγάλη άνοδος των μετοχών που σημειώθηκε στις ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα του τυπώματος χρήματος από τη FED, καθώς η απαξίωση του δολαρίου ανέβασε τις άλλες αξίες (μετοχές, ομόλογα, χρυσός) που είναι αποτιμημένες με βάση το αμερικανικό νόμισμα.

Τώρα φαίνεται πως μπαίνουμε σε έναν νέο κύκλο προσφοράς χρήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έτσι ενδέχεται να δούμε τις αγορές να ανεβαίνουν μέσα από τα προσφερόμενα ευρώ που θα προέλθουν από τα μέτρα Ντράγκι.

Μπορεί λοιπόν να θεωρούμε πως το γενικότερο περιβάλλον να μην είναι ακριβώς όπως θα το επιθυμούσαμε, άρα να μην δείχνει πως μπαίνουμε σε πορεία ανάπτυξης, ωστόσο όταν στην εξίσωση μπαίνει και ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών που φουσκώνουν το μπαλόνι με χρήματα, τότε συχνά οι αξίες που είναι αποτιμημένες στο ίδιο νόμισμα ανεβαίνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v